Kleurplaten zien er leuk uit en de kinderen hebben plezier in het inkleuren, toch heeft een kleurplaat ook een andere betekenis, omdat dit een methode is om een kind secuur te laten werken. Je ziet namelijk dat door de jaren heen een kind steeds beter wordt in het “binnen de lijntjes” kleuren. Het kind ontwikkeld zijn motoriek om secuur te werken. Kleurplaten zijn leuk, maar kunnen dus ook een bepaalde betekenis hebben.

Niet alleen kleurplaten zie je dit effect in terugkomen, maar ook spelletjes. Je hoort tegenwoordig zo vaak dat veel kinderen blijven zitten op middelbare scholen vanwege een verslaving aan gamen. Spelletjes kunnen een verslavende werking hebben, daarom moeten de ouders dit goed in de gaten houden en ingrijpen wanneer nodig. Toch kan het spelen van spelletjes een positief effect hebben op een kind, omdat er laatst in een benchmark naar voren is gekomen dat kinderen die spelletjes spelen een veel betere talenknobbel hebben met de nadruk op het “Engels”, dan kinderen die geen spelletjes spelen. Doordat ze zoveel en zovaak bezig zijn met het spel en omdat er in het spel engels wordt gesproken leert het kind heel snel de taal en verschillende aspecten van de taal. Hierdoor heeft een veel grotere voorsprong dan niet gamende kids.

Ook zie je dit vaak terugkomen bij basisscholen en dan heb ik het over handvaardigheid. Kinderen worden tijdens handvaardigheidsprojecten gestimuleerd om creatief te denken en verschillende knutsels in elkaar te zetten. Knutselen is daarom een zeer goede optie om een kind te leren hoe het creatief kan zijn en zich kan ontwikkelen. Knutselprojecten worden vaak online gezet en zijn leuk voor ieder kind. Je kunt knutselenprojecten vinden voor de jonge kids, voor de oudere kinderen, maar ook nog steeds voor ouders. Hoeveel vrouwen knutselen er tegenwoordig nog steeds zo vaak, bijvoorbeeld met bloemen en atributen.

Het gaat erom dat een kind spelenderwijs leert omgaan met de verschillende aspecten, zoals het verbeteren van het motoriek, verbeteren van de engelse taal en het creatief denken. Basisscholen proberen dit te reflecteren in hun onderwijs en dit wordt gezien als de perfecte methode.