Wat is composiet en waar wordt het voor gebruikt? Composiet is een materiaal dat bestaat uit meerdere componenten. Meestal gaat het hier om versterkte kunststof vezels. Door stoffen te combineren kan men komen tot een heleboel verschillende materialen. In composiet zitten meestal materialen verwerkt als glasvezel, aramide maar ook hennep of vlas.

Er zijn meerdere wetenschappelijke studies naar composiet gedaan en jaarlijks komen er meerdere nieuwe varianten op de markt. Composiet is bij toeval ontdekt door een man die per ongelijk bakeliet op zijn trui knoeide. Hij verwijderde de vlek niet direct en kwam er achter dat dit laten onmogelijk bleek omdat het kei maar dan ook kei hard werd. Eigenlijk kunnen we zeggen dat composiet een vezel versterkte kunststof is.

In welke industrieën maakt met gebruik van composiet?

  • We zien vaak dat composiet wordt gebruikt in de jachtbouw en vliegtuigindustrie. Rompen van snelle jachten kunnen bij uitstek goed gemaakt worden van composiet, aangezien het materiaal ontzettend sterk en licht is.
  • Daarnaast komt composiet ook veelal vol bij kogelwerende vesten en geluidsinstallatie.

Composiet materialen komen steeds meer voor en zullen voor meerdere toepassingen gebruikt worden. Materialen als hout en beton kunnen ook worden gezien als composiet materialen aangezien de producten ook opgebouwd zijn uit meerdere lagen.