Over superfoods is het laatste woord nog niet gezegd. En ik heb er zelf gelukkig ook veel over te vertellen. In de natuurwinkel en het voedselcollectief waar ik vaak kom, zijn ook allerhande superfoods te verkrijgen. Ik geniet daar enorm van, omdat ik van mening ben dat een superfood een onmisbaar element in je voedingspatroon is. Ik maak zelf dankbaar gebruik van de chia zaden. Die doe ik elke ochtend door mijn smoothie. Het unieke van dit superfood is dat het in omvang toeneemt als je er water overheen giet. Het wordt dan na tien minuten weken een soort gelei. Je kunt dit ook gebruiken als eivervanger, bijvoorbeeld om veganistische taarten te bakken. In die zin zijn chia zaden unieke superfoods met vele mogelijkheden. Ze zijn alleen wel erg kostbaar, maar dat is met de andere superfoods ook het geval.

Als kind moest ik altijd boekweit eten. Mijn moeder was niet zo’n goeie kok en kookte altijd vrij smakeloos. Ik was dus van plan om toen ik op mezelf ging wonen nooit meer dit product te kopen. Ik vond het ronduit afschuwelijk. Totdat ik erachter kwam dat boekweit tegenwoordig doorgaat voor een superfood. Dat liet een ander licht op de zaak schijnen. Daarom besloot ik over te gaan op dit superfood. Ik dit doe ik elke ochtend in mijn ontbijtsmoothie. Ik week het samen met het chiazaad in een laagje water, om het zacht te maken. Daarna kan ik het met de blender makkelijk vermalen en heb ik een heerlijke, gezonde en voedzame smoothie. Ik eet dit superfood graag, omdat het geen gluten bevat. Ik heb geen officiële diagnose dat ik daar niet goed op reageer, maar ik voel wel aan mijn maag dat hij tarweproducten en andere dingen waar veel gluten in zitten niet goed verdraagt. Om toch in mijn energiebehoefte te kunnen voldoen, ga ik dus voor boekweitkorrels. En je raadt het al, ik ben helemaal fan geworden van dit fantastische en goedkope superfood. En ik zal er nooit meer over zeuren dat het flauw smaakt.

Superfoods hebben mijn interesse al geruime tijd. Ik kwam voor het eerst in aanraking met zogeheten superfoods toen ik in de natuurwinkel boodschappen ging doen. Ik had op het wereldwijde web al veel gelezen over de voordelen van chiazaden en besloot dit superfood aan te schaffen. Dit heeft me geen windeieren gelegd, want ik gebruik het nog steeds elke morgen.