Tuinkasten

Als je geen ruimte hebt voor een tuinhuis, kan een tuinkast uitkomst bieden. Een tuinkast zorgt voor wat extra opbergruimte in de tuin. Een tuinkast neemt niet veel ruimte in, is erg praktisch en ziet er ook nog eens leuk uit. Hieronder vindt u informatie over diverse soorten tuinkasten en waar u op moet letten bij de aanschaf van een tuinkast.

 Soorten tuinkasten

Tuinkasten zijn er in veel verschillende afmetingen, van klein tot groot, voor elke tuin is er wel een te vinden. Klassieke hardhouten tuinkasten, geïmpregneerde klikokasten of hippe kunststof tuinkasten, ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in elk gewenst materiaal. Daarnaast zijn er tuinkasten voor allerlei verschillende doeleinden. Zo heb je bijvoorbeeld tuinkasten voor gereedschap of grotere modellen om fietsen in op te bergen. Ook bestaan er speciale kasten om afvalcontainers mee te camoufleren. Houd bij aankoop dan wel goed rekening met het formaat van de containers, want deze zijn niet altijd even groot. Sommige aanbieders van tuinkasten bieden daarom ook de mogelijkheid om een tuinkast op maat te leveren; u stuurt bijvoorbeeld een kleine technische tekening met de maatvoering van uw gewenste tuinkast op, en de leverancier maakt op basis hiervan een maatwerk tuinkast speciaal voor u!

Bijna alle tuinkasten die je bij tuincentra kunt kopen, zijn zo gemaakt dat ze jarenlang meegaan. Hierin is echter wel verschil aan te merken. Meestal zijn de tuinkasten gemaakt van geïmpregneerd hout in verschillende kleuren. Daar hoef je qua onderhoud gelukkig niet veel aan te doen, hooguit een keertje schoonspuiten met de hogedrukspuit na een aantal jaar. Ook de poten zijn vaak beschermd, waardoor je de kast kunt plaatsen waar je wilt. Let wel op dat de kast op een vlakke ondergrond staat om kromtrekken te voorkomen. Je kunt een houten kast eventueel verven om zo de levensduur te verlengen. Vergeet dan ook niet de binnenkant mee te schilderen. Daarnaast bestaan er ook kasten van kunststof; die gaan helemaal lang mee zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Tuinkasten worden ook nog met verschillende soorten dakbedekking geleverd; bijvoorbeeld shingels, dakleer of EPDM-folie. Die laatste optie is een vrij goedkope oplossing, maar gaat jarenlang mee, een aanrader dus!

Veel tuinkasten hebben, naast de mogelijkheid om er spullen in op te bergen, ook een decoratieve functie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit kasten met één of twee deuren. Daarnaast zijn er ook heel mooie gedecoreerde kasten met bijvoorbeeld glas-in-lood of gaas. Of wat denk je van een buffetkast met een zinken werkblad of een terraskist met een zinken klepdeksel? Ook leuk zijn de speciale vitrinekasten waar je bijvoorbeeld mooie potten in kunt tentoonstellen. Ook zijn de kasten te gebruiken als kweekkas of hobbykas, of bijvoorbeeld ter verfraaiing van een mooie authentieke kapschuur.

Waar op letten bij aanschaf van een tuinkast

Bij het kopen van een tuinkast is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Informeer bijvoorbeeld naar de garantietermijn, waterdichtheid en impregnatie (indien de kast van hout is gemaakt). Z o voorkomt u teleurstellingen achteraf, en kunnen u en de verkopende winkelier allebei terugkijken op een geslaagde aankoop.