Is talent iets wat u moet ontwikkelen of is talent iets wat aangeboren is? Een vraag dat vaak gesteld wordt, maar waar deskundigen nog niet een duidelijk antwoordt voor hebben.

Talentontwikkeling

Talent moet ontwikkelt worden. Deskundigen verklaren dat je als persoon aanleg kunt hebben voor een bepaald talent. Dit talent moet vervolgens wel ontwikkelt worden. Het ontwikkelen van uw talent doet u door middel van oefenen en het uitbrengen van uw talent in de praktijk.

Neem bijvoorbeeld de sport hardlopen. Is het nou toevallig dat de hardlooptalenten vaak uit de Afrikaanse landen komt? Een verklaring hiervoor is dat Afrikaanse personen al vanaf jongs af aan grote afstanden (hard) lopen. Stel u bent geboren met een aanleg voor hardlopen en woont in Nederland. U loopt 2x per week hard bij de atletiekvereniging, u gaat op de fiets naar school en wordt met de auto naar uw training gebracht. Daartegenover zetten we een Afrikaanse jongeman met ook een talent voor hardlopen. De jongeman beschikt niet over een auto en moet elke ochtend 50 minuten rennen/lopen om op school te komen en woont op een compleet andere hoogte. Verder is de Afrikaanse jongen gewend om in warme omstandigheden lange afstanden te rennen, zonder dat hij veel voeding en/of water nodig heeft. Een talent ontwikkelen heeft dus niet alleen te maken met u als persoon, maar er komen veel meer aspecten bij kijken.

Wilt u een talent ontwikkelen of bent u benieuwd hoe u talentmanagement in kunt zetten in uw bedrijf en/of organisatie? Ontwikkel deze dan door middel van specialisten.