RVS is de afkorting van roestvrij staal, tenminste zo wordt het in de volksmond genoemd. De correcte voluit geschreven versie van RVS is namelijk roestvast staal. Roestvast staal bestaat uit ten minste 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof. Het chroom dient als een soort beschermlaagje tegen de vorming van roest. Komt chroom in contact met zuurstof, dan zal de onzichtbare oxidehuid zich vormen.

Toepassingen

Van RVS kunnen diverse producten worden gemaakt, zoals een RVS buis, platen et cetera. Deze kunnen vervolgens weer verwerkt worden in andere eindproducten, bijvoorbeeld in constructies voor de bouw, voor het transporten van vloeistoffen et cetera. Afhankelijk van wat het gebruiksdoel is en welke eigenschappen nodig zijn, zijn er vier soorten roestvast staal te onderscheiden, namelijk austenitisch rvs, ferritisch rvs, martensitisch rvs en duplex rvs.

Bewerken

Een groot voordeel van roestvast staal is dat het corrosiewerende eigenschappen bevat. Deze corrosiebestendigheid komt doordat het roestvast staal een natuurlijk vermogen heeft om een beschermende oxidelaag te vormen. Deze laag is  echter dun, wat het rvs wel kwetsbaar maakt.

De bewerkbaarheid van roestvaststaal verschilt per soort staal. Dit is afhankelijk van de legeringelementen, de thermische behandeling en het productieproces. Wanneer dit niet goed gaat, is het mogelijk dat de snijkanten uitbreken, dat er thermische barsten kunnen ontstaan, enzovoort.