Heeft u binnenkort een nieuwe dekbed nodig? Denk dan niet te licht na over de keuze. Een goede nachtrust is belangrijk en dit kan daaraan bijdragen. Onder een donzen dekbed van uitstekende kwaliteit kun je beter slapen dan wanneer je een goedkoop exemplaar van kunststof aanschaft. Vergeet niet dat je elke nacht zo’n acht uur onder je dekbed doorbrengt. Is dit iets waar je op wil bezuinigen?

Uiteraard kun je gewoon voor de goedkoopste optie gaan. Maar sommige mensen liggen liever onder een echt donzen dekbed, dan dat ze een synthetisch exemplaar nemen. Het is weliswaar mogelijk om een goed dekbed te fabriceren met een kunstmatige vulling, maar wij adviseren om toch voor een donzen dekbed te gaan. Daar hebben wij verschillende argumenten voor.

Ten eerste is dons wel zo natuurlijk. Allerlei soorten vogels worden er al sinds het begin der tijden door warm gehouden. Wij zien niet in waarom je de natuur op dit gebied moet proberen te overtreffen. Met een donzen dekbed maak je gebruik van een natuurlijke isolator.

Bovendien zijn er verschillende opties. Zo kun je kiezen voor ganzendons, maar een dekbed gevuld met eendendons is ook een optie. Het duurste en meest luxe is overigens eiderdons. Dat is afkomstig van eidereenden. Meestal is dit afkomstig uit IJsland. Door de hoge kosten (boven de duizend euro) is dit niet voor iedereen weggelegd. Het geeft wel goed aan hoeveel verschillende soorten er zijn: het ene donzen dekbed is het andere niet. We willen er maar mee zeggen dat je met de keuze voor dons niet beperkt raakt.

Een ander voordeel van een donzen dekbed is dat je het gewoon in de wasmachine kunt stoppen. Dat is met een wollen dekbed bijvoorbeeld niet zo. Dat moet altijd chemisch gereinigd worden. Een hoop gedoe, dat je jezelf beter kunt besparen. Bovendien is het wel zo voordelig als je gewoon van je eigen machine gebruik kunt maken. En wanneer je vroeg genoeg met wassen begint, heb je de rest van de dag om de boel te laten drogen. Dan kun je diezelfde dag nog onder hetzelfde dekbed kruipen als de nacht valt.

Het zijn allemaal dingen om te overwegen, wanneer je een nieuw dekbed moet aanschaffen. Uiteindelijk is de beslissing helemaal aan jezelf. Maar als het aan ons ligt, is er maar één keuze de juiste. En dat is die voor een donzen dekbed. We hopen dat jij er ook zo over denkt.