Merchandise is het verkopen van handel van een bepaalde groep, club, vereniging aan hun doelgroep. Bij het woord ‘merchandise’ wordt er vaak gelijk een connectie gemaakt met kleding. Denk hierbij aan shirts, sjaals en truien van een bepaalde voetbalvereniging. Naast dit heb je ook stickers, badges, stokjes en spelden en allerlei andere fanartikelen die beschikbaar zijn op het internet in u kunt kopen. Bij merchandise wordt ook vaak gedacht aan voetbalartikelen. Maar een merchandise wat juist in opkomst is, zijn de game merchandise en film merchandise.

Voorbeeld van merchandise games

Neem de release van een paar maanden terug. De fans stonden in rijen voor de gamestores door heel Nederland heen. De game die uitkwam heeft zoveel fans, dat deze fans niet alleen de game willen, maar zij ook artikelen van diezelfde game willen en denk hierbij aan voorbeelden als een geweldige poster of shirt van de game.

Voorbeeld van film merchandise

Ook de filmindustrie heeft vele fans. Er zijn films waar mensen jarenlang op wachten en zelfs nachten voor de deur van een bioscoop slapen, zodat zij bij de première aanwezig kunnen zijn. Deze fans hebben waarschijnlijk hun hele huis vol liggen met artikelen van de desbetreffende film. Een goed voorbeeld van film merchandise.