Na lang ontkennen moest ik het toch wel toegeven: mijn dekbed was versleten. En daarmee bedoel ik niet een klein rafeltje aan de zijkant. Nee, de vulling lag er zowat naast. Dat heb ik nog maanden opgelost door de kapotte kant bovenin de sloop te stouwen. Zo bleef de boel een beetje bij elkaar. Maar echt bruikbaar was het dekbed niet meer. Er moest een nieuwe komen.

Meteen was duidelijk dat ik wederom een donzen dekbed zocht. De vorige was ook van dons en dat beviel prima. In ieder geval totdat ‘ie veren ging lekken. Tot dat moment dook ik elke nacht vrolijk mijn bed in, wetende dat het dekbed me lekker warm zou houden. Ik heb het niet zo op kunstmatige stoffen, dus is het best belangrijk dat ik met een donzen dekbed gebruik maak van een natuurlijk isolatiemiddel. Dat vind ik een stuk prettiger, dan wanneer ik onder een synthetische unit lig te ronken.

Wol is ook een natuurlijke optie, maar daar ben ik niet zo weg van. Ooit had ik een wollen dekbed, maar dat was erg zwaar. In de zomer was het bovendien niet luchtig genoeg naar mijn mening. Daarnaast kun je wol niet zomaar in de wasmachine gooien, en ik vind hygiëne erg belangrijk. Daarom doe ik een dekbed toch wel jaarlijks in de was. Met een donzen dekbed kan dat dus gewoon met de machine. Dat is wel zo handig.

Met mijn voorkeur voor dons had ik echter nog steeds een keuze te maken. Want niet elk donzen dekbed is hetzelfde. Zoveel werd me wel duidelijk toen ik de beddenwinkel binnen stapte. Gelukkig was er een deskundige verkoper die me kon helpen bij het maken van de juiste beslissing. Hij legde me uit wat het voordeel is van een vierseizoenen dekbed. Dat houdt in dat je eigenlijk twee dekbedden hebt, die je met drukknoopjes aan elkaar kunt vastmaken. In de winter heb je dan een dubbeldik donzen dekbed, lekker warm. En als het weer wat zachter wordt, maak je deze los en slaap je onder een enkel dekbed. Ideaal dus.

Na deze uitleg was de keuze eigenlijk vrij snel gemaakt. Er bleken wel nog verschillende merken te zijn, waaruit ik moest kiezen. En de precieze vulling moest ook nog worden uitgezocht. Want er zijn verschillende soorten donzen dekbed, iets wat ik ook niet wist. Uiteindelijk heb ik de beste uitgekozen.