Een hypotheek afsluiten is meestal niet iets wat je tientallen keren in de leven gaat doen. Veel mensen vinden het daarom lastig om vat te krijgen op een hypotheek. Er zijn een heleboel verschillende soorten hypotheken. Daarnaast komen er nog veel meer onderdelen bij kijken, denk aan de financieringskosten en levensverzekeringen bijvoorbeeld. We proberen kort de belangrijkste een veel voorkomende termen te bespreken.

Hypotheekrente:
de Hypotheekrente is de rente die men moet betalen over de hypothecaire lening . Dit rentetarief is afhankelijk van de hypotheekverstrekker, de heersende rente en de soort hypotheek. In Nederland kan men vaak de rente aftrekken van de belasting waardoor jaarlijks een bedrag wordt uitgekeerd.

Hypotheekrenteaftrek:

De rente die je betaalt over de hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Dit betekent dat je jaarlijks of maandelijks een bedrag terug krijgt van de belastingdienst. De aftrek is een middel van de overheid om de woningmarkt te stimuleren. De maandelijkse lasten van mensen worden op deze manier lager. Hierdoor blijft de economie gestimuleerd.

Er zijn wel een aantal belangrijke regels waar men rekening mee moet houden mocht je in aanmerking willen komen voor de hypotheekrente aftrek. Zo moet de hypotheek voor een woning zijn en moet de hypotheek op een hoofdverblijf zitten. Regels veranderen constant dus houdt deze dan ook goed in de gaten.