In sommige gevallen ontkom je niet aan kozijnen op maat. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u in een monumentaal pand zit of op zoek bent naar een boograam. In zulke gevallen is het verstandig om jezelf goed te informeren voordat je kozijnen op maat besteld. Dit voorkomt vaak een boel ellende.
 
Maatwerk 
Kozijnen met een afwijkende maat zijn doorgaans niet vanaf de plank leverbaar. Deze moeten op bestelling gemaakt worden bij een maatwerk specialist. Let op: een specialist! Doe je dit niet, dan kan je tijdens het plaatsen voor dure verassingen komen te staan. 
 
Techniek 
Bij maatwerk wordt vaak gedacht aan iemand die op ambachtelijke wijze te werk gaat. Dit is bij kozijnen doorgaans niet het geval. Deze kunnen tegenwoordig vrijwel zonder tussenkomst van mensen door machines worden gefabriceerd. Als het niet al te druk is bij de kozijnen fabriek in kwestie, dan kunnen deze vaak al na enkele dagen geleverd worden.
 
Kosten 
De kosten voor kozijnen op maat hoeven niet perse duurder te zijn dan standaard formaten. Het is afhankelijk van het type kozijn. Is er sprake van een standaard kozijn in een andere maat, dan zijn de kosten niet schrikbarend hoger. Is er echter sprake van een boograam op maat, dan is er vaak wel een significant prijsverschil.
 
Kort samengevat is het belangrijk dat het type en formaat van het kozijn vooraf duidelijk zijn. Pas daarna kan gekeken worden naar het materiaal en een leverancier. Het is daarbij nauwelijks belangrijk of de leverancier de kozijnen zelf op maat maakt of dat hij deze uitbesteed. Wat wel belangrijk is, dat zijn de kwaliteitsafspraken. Deze moeten vooraf duidelijk op papier staan ongeacht het maatwerk kozijnen zijn of niet.