Deze zomer was ik op vakantie op het Indonesische eiland Lombok. Prachtig witte stranden, de zee, wat wil een mens nog meer? Volgens de lokale bevolking is het antwoord: een horloge. Althans, dat zou je gaan denken. Want je kunt geen minuut stil zitten zonder dat je wordt aangesproken door een verkoper van horloges. Prachtige uurwerken van de duurste merken. Die uiteraard nep zijn, zoals alle goedkope waar in Indonesië. Maar goed, ook deze horloges kunnen je prima vertellen hoe laat het is, dus zo’n slechte deal is het niet om 50.000 rupiah neer te tellen voor zo’n horloge. Meestal krijg je er nog vier extra batterijtjes bij ook. Da’s wel zo handig, want zo’n horloge staat al snel stil, als je het eenmaal hebt aangeschaft. Ik denk dat de batterij die ze er in stoppen al bijna op is wanneer ze hun horloges verkopen. Als het uurwerk maar loopt wanneer ze je zo’n ding aansmeren.

In het begin heeft het wel zo’n zijn charme. Alsmaar dat “special price for you” en “allemachtig prachtig” als je zegt dat je uit Nederland komt. Maar na een tijdje begonnen de horloges me de keel uit te hangen. Ik had toen al een horloge gekocht bij één van die mannen. Die bleef nadien ook netjes op afstand, dat viel nog mee. Maar zijn collega’s dachten dat er bij mij iets te halen viel. Ook al wist ik ze te vertellen dat ik al een horloge had gekocht en daar tevreden mee was. Ze vonden het desondanks nodig om al hun waar voor me uit te stallen. Ik denk niet dat ik ook nog zo veel horloges op één dag zal zien. Op een gegeven moment droomde ik zelfs van uurwerken.

Het is jammer dat die lui op een gegeven moment zo opdringerig gaan doen, want verder heb ik wel begrip voor hun situatie. Het zijn meestal de armsten die horloges verkopen. En al is het geen echte Rolex, als je ze verkoopt voor minder dan 5 euro per horloge verdien je niet veel. Het is ergens best te begrijpen dat ze zo massaal op de toeristen afgaan. Degenen die rustig afwachten verkopen waarschijnlijk niet genoeg horloges om voldoende brood op tafel te brengen. Zie dat maar eens uit te leggen thuis. Uit medelijden heb ik op een gegeven moment bij nog twee anderen een horloge gekocht. Wat kan mij die paar euro ook schelen.