Alopecia Areata is een haaraandoening waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Deze aandoening kan bij mannen en bij vrouwen voorkomen, op elke leeftijd. Naar schatting lijdt 1 op de 1.000 tot 2.000 mensen aan deze aandoening. Wanneer iemand geheel kaal wordt, wordt gesproken van alopecia totalis. Daarnaast zijn er nog andere vormen van Alopecia:
- Alopecia Areata: plaatselijke kaalheid op de hoofd
- Alopecia Totalis: totale kaalheid op het hoofd, ook in het gezicht
- Alopecia Universalis: totale kaalheid van het lichaam
- Alopecia Areata Barbae: kale plekken in de baard
- Diffuse Alopecia Areata: uit zich in het verschijnsel dat een persoon met een gemengde haardos (grijs en donker haar) ineens alle donkere haren verliest
- Alopecia Areata Monolocularis: slechts een kale plek
- Alopecia Areata Multilocularis: meerdere kale plekken
Hoe je het ook went of keert, deze aandoening zorgt voor haaruitval.
Waarom kiezen voor haarwerken?
Veel mensen vinden het vervelend om ongewild kaal te worden. Je kunt ervoor kiezen om een haarwerk te gaan dragen. Het is een manier om zo min mogelijk op te vallen. Het is goed om te beseffen dat een haarwerk een hulpmiddel is. Het vergt namelijk altijd je aandacht. Ziet niemand het? Zit het goed? Kan ik ermee zwemmen? En meer. Daarom is het belangrijk om je in te lezen in het onderwerp.
Soorten haarwerken
Haarwerken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt:
- Europees haar
- Aziatisch haar
- Synthetisch haar
Europees haar: is ons natuurlijke haar, het is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de wijze waarop met het haar is omgegaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, droogkappen, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kan het haar beschadigd zijn.
Aziatisch haar: wordt meestal gebruikt voor mode-haarwerk, waar meer haar dan normaal gewenst is. Aziatisch haar is minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen moet dit haar chemisch worden behandeld.
Synthetisch haar: heeft de laatste tijd een betere naam dan voorheen. Het is, mits het goed is onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden en is in het gebruik en onderhoud meestal eenvoudig. Soms voelt het wat anders aan en mist het de natuurlijke structuur van echt haar. Vooral in fel licht kan dit te zien zijn. Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen.
Daarnaast zijn er drie methoden waarop de haarwerken gemaakt kunnen worden:
- Confectie = machinaal vervaardigd
- Maatconfectie = machinaal vervaardigd
- Maatwerk = meestal handgeknoopt
Confectiehaarwerk is over het algemeen veel goedkoper dan maathaarwerk. Maathaarwerk is precies op de maat van het hoofd gemaakt en meestal met de hand geknoopt. Het knopen wordt meestal in het buitenland gedaan omdat de arbeidskosten daar lager zijn. Het duurt daardoor vaak langer voor het haarwerk klaar is. Levertijden van drie maanden zijn dan geen uitzondering. In confectiehaarwerk zijn veel modellen te koop. Het is belangrijk dat de maat goed is of dat het anders wordt vermaakt, waarbij het model wel goed moet blijven en dat het haarwerk als dat nodig is goed wordt bijgeknipt. Laat je goed informeren voor je besluit welk haar je wilt.
Haarwerken vinden die bij jou passen
Je kunt op verschillende maniere in contact komen met iemand die haarwerken voor je kan maken, bijvoorbeeld: je arts, je ziektekostenverzekeraar, Google, mond-tot-mond reclame, het telefoonboek of de Alopecia Patiëntenvereniging. Er is veel vakmanschap onder de haarwerkers, maar er is ook kaf onder het koren. Leveranciers die hun vak niet verstaan of leveranciers die misbruik maken van de emotionele nood van hun klanten door exorbitante prijzen te rekenen of de klant verplichten tot onnodige onderhoudscontracten gekoppeld aan het recht op garantie. Bij de Alopecia Areata Patiëntenvereniging komen ervaringen binnen van mensen die positieve of negatieve ervaringen hebben met haarwerkers. Er zijn sinds enige tijd ook ‘erkende’ leveranciers. Het betreft een erkenningsregeling die door de branche zelf in het leven is geroepen. De erkende leverancier wordt jaarlijks getoetst, waarbij wordt beoordeeld of deze steeds voldoet aan de criteria die de regeling stelt. In de regeling staan o.a. voorwaarde m.b.t. kwaliteit, bereikbaarheid, voorraad, levertijd en klachtenprocedure.