Het wordt aanbevolen dat cysten bij postmenopauzale vrouwen dienen te worden beoordeeld met behulp van CA 125 en transvaginale grijswaarden echografie . Er is geen routine rol nog voor bijvoorbeeld MRI of CT.

Om triage vrouwen moet een schatting worden gemaakt met betrekking tot het risico dat de cyste eierstok kwaadaardig is. Dit moet gebeuren met behulp van tests die gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij een routine gynaecologische praktijk. Op dit moment zijn deze tests serum CA125 meting en echografie. Serum CA125 is goed ingeburgerd, opgevoed in meer dan 80 procent van eierstokkanker gevallen.

Cysten moeten normaal worden beoordeeld met behulp van een transvaginale echo want dit biedt om meer details te verstrekken en dus een grotere gevoeligheid dan de transabdominale methode. De rol van andere beeldvormingsmodaliteiten zoals magnetische resonantie beeldvorming (MRI) , computertomografie (CT) en positron emissie tomografie (PET), zal bij de diagnose van eierstokkanker nog duidelijk worden vastgesteld.

Het is aanbevolen dat een ‘risico op maligniteiten index’ moet worden gebruikt om de vrouwen die primaire chirurgie in een kankercentrum door een gynaecologisch oncoloog vereisen te selecteren.

De beste prognose voor vrouwen met eierstokkanker wordt aangeboden als een laparotomie en volledige stadiëring procedure uitgevoerd wordt door een getrainde gynaecologisch oncoloog.

De meeste cysten zullen goedaardig zijn. Het moet echter duidelijk zijn dat er geen van de beschikbare tests perfect zijn die met 100 procent specificiteit en gevoeligheid. Echografie slaagt er vaak niet in om onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige letsels, en serum CA125 niveaus, hoewel opgegroeid in meer dan 80 procent van eierstokkanker, wordt opgeworpen in slechts 50 procent van de fase I-zaken.

Bovendien kunnen niveaus worden verhoogd in vele andere maligniteiten en in goedaardige aandoeningen, waaronder goedaardige cysten en endometriose.

Die vrouwen die een laag risico van maligniteit moeten hebben worden ook triaged in die waar het risico op maligniteit voldoende laag is om conservatieve behandeling mogelijk te maken en degenen die nog steeds tussenkomst van een of andere vorm vereist.