Mijn vrouw en ik hebben sinds dit jaar onze eerste hypotheek. Tegenwoordig zijn er allerlei sites die voor u uw de hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek kunnen berekenen. Superhandig voor als u een nieuw huis wilt kopen en hiervoor een hypotheek wilt afsluiten. Ik zal hieronder laten zien aan de hand van een voorbeeld hoeveel ik maandelijks kwijt (gemiddeld) per jaar aan mijn hypotheek.

Berekenen van de hypotheek

Mijn vrouw en ik hebben afgelopen jaar een lineaire hypotheek met een hypotheeklening van €250.000,- en wij hebben een hypotheekrente van 3%. De looptijd van de hypotheek bedraagt 25 jaar. Verder is de WOZ-waarde van de woning gelijk aan de hypotheeklening en is de bruto jaarinkomen €30.000,- Verder bent ik 30 jaren jong. Nog even kort samengevat in dit overzicht hieronder;

  • De Hypotheeklening: € 250.000,-
  • De Hypotheekrente: 3%
  • De Looptijd: 25 jaar
  • Mijn Bruto Jaarinkomen: €30.000,-
  • Mijn Leeftijd: 30 jaar

Dit betekend dat ik aan het begin van mijn eerste jaar gemiddeld een bedrag van maar €408,- betaal. Dit zal gedurende de looptijd alleen maar afnemen, waarna ik na 25 jaar verlost ben van mijn hypotheek. Dit is het moment om een hypotheek af te sluiten doordat de rentes zo laag zijn. Hopelijk heb ik u ervan overtuigd om nu een hypotheek af te sluiten.