Zwitserland staat bekend om als het land van het horloge. Natuurlijk zijn er ook andere zaken die met het bergstaatje worden geassocieerd. Bijvoorbeeld kazen, Sint Bernard honden en het Rode Kruis. Maar zelf denk ik eigenlijk direct aan horloges. Wat best wel gek is, want mijn eigen horloge is van een Japans merk. Het is zo’n goedkoop dingetje, maar werkt voor mij prima. Het heeft een digitale display en een stopwatch functie. Best handig allemaal en meer vraag ik ook niet van horloges. Als ik de tijd maar bij de hand heb, want ik vind het lastig om zonder horloge in te schatten hoe laat het is. Zonder zo’n Casio zou ik standaard te laat komen op afspraken.

Zwitsers zijn naar mijn idee nooit te laat. Misschien dat ik bij dat volk daarom altijd aan horloges moet denken. Ik weet nog dat we daar een keer op vakantie waren en op de trein stonden te wachten. In de voorwaarden stond dat als deze meer dan een minuut te laat was, we korting kregen. Dat moesten ze hier eens doen. Volgens mij heeft niemand bij de NS een horloge. Die gasten hebben een heel eigen betekenis gegeven aan de term “op tijd”. Misschien is het een leuk idee om de topman eens een grote partij horloges cadeau te doen. Ik ben altijd wel voorstander van dergelijke ludieke acties. Zeker als er een serieuze ondertoon aan zit. Overigens denk ik niet dat we echte Zwitserse horloges  moeten gebruiken voor zo’n actie, want dat is toch een duur grapje. Je betaalt voor een dergelijk uurwerk veel meer dan voor een Japans horloge.

Dat is ook wel logisch, want in Azië is het allemaal massaproductie wat de klok slaat. Daar vind je heus geen vakmanschap, gewoon machines die horloges in elkaar zetten. Nu zal de boel in Zwitserland ook wel geautomatiseerd zijn, maar daar heb ik toch een ander idee bij. Dan denk ik aan een nijvere ambachtsman, die secuur een horloge in elkaar zet. Nooit met een digitale wijzerplaat, maar zo’n klassiek uurwerk met door een opwindmechanisme aangestuurde wijzertjes. Een dergelijk horloge zou ik toch graag eens bezitten. Maar dan moet het wel echt met de hand zijn gemaakt. Overigens ben ik niet van plan om zo’n mooi klokje dagelijks om mijn pols te binden. Het is echt iets voor speciale momenten. Voor de gewone dagen zijn de Aziatische horloges een stuk geschikter.