Ongeveer de helft van alle Nederlanders gaat met de auto op vakantie. Sommige Nederlanders blijven in Nederland, maar andere Nederlanders verlaten het eigen land en zoeken hun heil ergens waar het warmer is. Gebleken is dat zes op de tien Nederlanders voor vertrek alleen even de hoeveelheid ruitenwisservloeistof controleert. Dit leidt dan ook regelmatig tot ergernis tijdens de vakantie, omdat zich andere problemen met de auto voordoen.

Bandenspanning

Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om de bandenspanning te controleren, waarbij je ook naar de bandenspanning van het reservewiel moet kijken. Ga je op vakantie met de auto, dan is deze vaak zwaar beladen. De juiste bandenspanning is dan erg belangrijk, het is beter voor de banden en het bespaart brandstof. Controleer voor de zekerheid ook even de profieldiepte van de banden.

Vloeistoffen

Al eerder werd aangegeven dat zes op de tien Nederlanders alleen de ruitenwisservloeistof controleert. Dat betekent ook dat veertig procent van de Nederlanders dat niet doet. Juist de controle van vloeistoffen is belangrijk, niet alleen van de ruitenwissers, maar ook motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en het koudemiddel in de airco.

Remmen

Een ander belangrijk ding om te controleren: de remmen. Ga je naar het buitenland, dan is de kans groot dat je meerdere steile hellingen op en af moet, en dat kan funest zijn voor de remmen. De remmen van je auto moeten in goede staat zijn. Datzelfde geldt voor de multiriem (V-snaar). Deze is van belang voor het goed kunnen aandrijven van de motor. Werkt deze niet, dan kun je jezelf voorstellen dat je vakantie in het water valt.
Het is daarom aan te raden een zomercheck uit te laten voeren. Dit kost vaak tien tot dertig euro en kan een hoop problemen op vakantie voorkomen.