Steeds meer gemeenten starten tests om mensen met een uitkering (bijstand) iets terug te laten doen voor de samenleving. Dit zou er ook voor moeten zorgen dat deze mensen weer zin krijgen om te werken en dus meer initiatief en inzet gaan tonen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

De werkzaamheden bestaan vooral uit maatschappelijk werk, werk dat niet zal leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Zo zouden er meer handen zijn in woon- en zorgcentra. Deze hulp kan dus goed gebruikt worden en zal ook inmens worden gewaardeerd. De prestatie die men levert voor het ontvangen van de maandelijkse uitkering kan dus voor beide partijen positief zijn.

Er is momenteel genoeg werk op maatschappelijke plekken die staan te springen om extra hulp. Het inzetten van mensen met een uitkering die wel kunnen werken, maar geen passende baan kunnen vinden is daarom ook een prima tussentijdse oplossing om beide partijen tevreden te houden.

Een uitkering aanvragen gebeurt in de meeste gevallen bij ontslag. Het bedrijf is failliet gegaan of heeft te weinig marge om jou van werk te kunnen voorzien. In dit soort gevallen ben je dus afhankelijk van een bijstandsuitkering. De uitkering is een tegemoedkoming om de periode tussen banen te kunnen overbruggen. Naast het zoeken naar een baan kun je dan dus ook jezelf er toe zetten om met maatschappelijk werk aan de slag te gaan als tegenprestatie.