Verlichting krijgt steeds meer aandacht bij interieurinrichting. En terecht. Want zorgvuldig uitgekozen verlichting maakt een ruimte comfortabel om in te verblijven én visueel aantrekkelijk. Andere interieurobjecten komen er beter door tot hun recht. Houdt u van design en gaat u binnenkort inrichten? Dan ontdekt u in dit artikel waar u op het gebied van verlichting aan moet denken.

Verlichtingsbasics: een goed verlichtingsplan
Traditioneel begint het uitkiezen van verlichting bij het maken van een verlichtingsplan. Basisverlichting voor oriëntatie en contrast, sfeerverlichting voor de uitstraling en accentverlichting voor bijzondere objecten of momenten waarop u bijvoorbeeld wilt lezen. Bij moderne interieurs vervallen deze strakke scheidslijnen echter steeds vaker.

De trend in verlichting: groot en onderscheidend
In moderne interieurs geven steeds vaker de looks van verlichting de doorslag. Grote vormen, sprekende designs en felgekleurde armaturen domineren de verlichtingscatwalks. Denk bijvoorbeeld aan reusachtige industriële hanglampen, stoere scheepslampen of opvallende vloerlampen als eyecatchers. Met behulp van dimmers vervullen deze lampen meerdere functies. Ze bieden genoeg licht om te werken aan de keukentafel, maar in een handomdraai creëert u er ook de sfeer mee voor een gezellige avond met vrienden.

Durf risico’s te nemen en te combineren
Het voordeel van een modern interieur? Alles kan! Durf daarom bij de keuze voor verlichting te combineren met materialen, kleuren en vormen. Glas, staal, chroom, hout, touw; als je de juiste combinaties gedoseerd terug laat komen in een ruimte onstaat een uniek en stijlvol interieur. Vergeet niet aan comfort te denken. Stijlvol weggewerkte inbouwspots zijn bijvoorbeeld een praktische aanvulling op designlampen die vooral als blikvanger fungeren.

De hanglamp is onmisbaar in een modern interieur
Last but not least: de hanglamp is een must voor design liefhebbers. Liefst groot en extravagant. Bijvoorbeeld in de hoofdkleur van uw interieur. Of juist lekker tegendraads. Kies voor grote objecten, zoals een lange eettafel voor meerdere grote hanglampen. Hierdoor voorkomt u dat uw lamp wegvalt in de ruimte. Denk ook eens aan een industriële hanglamp in uw keuken. Boven een kookeiland geeft het uw keuken de stijl van een sterrenrestaurant.