Pellet brandstoffen zijn brandstoffen die gebruikt worden voor verwarming gemaakt van samengeperste biomassa. De verbranding vindt plaats in speciale kachels. Houtpellets zijn het meest voorkomende type. Een vorm van hout als brandstof,  houtpellets over algemeen gemaakt van samengeperst zaagsel of andere afval soorten van zagerijen. Andere soorten pellets kunnen gemaakt worden van:

  • Palmpitten
  • Kokosnoten
  • Snoeiafval

Grassen kunnen ook  gepelletiseerd worden,  De pellets worden vervaardigd in verschillende soorten en kwaliteiten als brandstof voor elektrische centrales, huizen en andere toepassingen.

De pellets zijn extreem compact en hebben  een laag vochtgehalte daardoor  worden ze vebrand met een zeer hoog verbrandingsrendement. Door de kleine omvang van pellets kunnen de makkelijk vervoerd worden, door middel van tankers of vrachtwagens kunnen ze gespoten worden in de silo’s op het terrein van de klant.

Het verbranden van pellets of het laten rotten van hout het afval hout zorgt voor dezelfde CO2 uitstoot. Met de toenemende vraag naar brandstoffen en het uitgeput raken van onze gas en olie voorraden zijn de pellets een goed alternatief. De vraag van deze pellets neemt daardoor toe. Particulieren kunnen zelf kachels aanschaffen, de vraag naar deze pelletkachels is de afgelopen jaren ook sterk toegnomen.

Er zijn steeds meer bedrijven die pelletkachels verkopen en daarbij ook pellets kunnen leveren. Zal pelletkachel de nieuwe manier van verwarmen worden?