Wat is Financial lease?

Een nieuwe bedrijfsauto nodig? Een leaseconstructie biedt verschillende mogelijkheden. Tegen betaling van maandelijkse termijnen kun je bijvoorbeeld je auto gebruiken gedurende de afgesproken leaseperiode. Na afloop geef je het bedrijfsmiddel terug aan de leasemaatschappij. We noemen dat operational lease. Je kan ook achteraf eigenaar worden van het bedrijfsmiddel. Dat gebeurt via een financial lease constructie.

Voordelen financial lease

Financial lease is vooral handig wanneer je op zoek bent naar financiering voor een bedrijfsmiddel dat duurzaam is en je jaren kunt gebruiken. Het is een rendabele investering, waarbij je na afloop eigenaar wordt. In de tussentijd betekent het gebruik van het bedrijfsmiddel dat je het economisch eigendom heeft. Daarmee kan je het activeren op je balans. Rente en afschrijvingskosten zijn dan fiscaal aftrekbaar. Bovendien kan je in aanmerking komen voor investeringsaftrek en andere fiscale regelingen.

Twee financial leasekeuzes

Bovendien biedt financial lease twee keuzemogelijkheden:

Huurkoop: de leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel voor jou. Je betaalt ‘huur’ en kan na afloop van de leaseperiode je auto overnemen.

Pandrecht: je hebt zelf het bedrijfsmiddel gekocht. Vervolgens kan je het financieren bij een leasemaatschappij. Het bedrijfsmiddel geldt als onderpand.

Bij beide vormen adviseert de leasemaatschappij over de duur van het contract en de hoogte van de maandelijkse termijnen. Zo ben je er zeker van dat de overeenkomst aansluit op jouw wensen en mogelijkheden. Je maandbedrag kan je verlagen bij de start van de leaseovereenkomst met een aanbetaling of een slottermijn – het bedrag dat nog openstaat – aan het eind van de looptijd. Je kan op onze website eenvoudig je financial lease berekenen.