Als je een auto bezit betaal je wegenbelasting. Het gaat hier niet om duizelingwekkende bedragen, maar toch moet je dit betalen. Als je een sloopauto op de oprit, in de garage of elders heb staan, dan is het zonde om hier wegenbelasting voor te betalen. Je kunt deze beter naar een autosloop brengen. Een autosloperij kan je wagen bovendien gratis bij je komen ophalen en ze regelen ook de vrijwaring voor je auto.

Wat is vrijwaring?
Een vrijwaring is een document waarin staat aangegeven dat jij niet meer de eigenaar bent van de auto. Je bent in zo’n geval gevrijwaard van het betalen van wegbelasting, eventuele verzekeringen, bekeuringen en APK. Als je auto naar een sloperij brengt krijgt je meestal een RDW-vrijwaringscertificaat. Zo ben je er zeker van dat je een officieel vrijwaringsdocument krijgt. Als je een vrijwaring document hebt gekregen dan ben je dus geen eigenaar meer van de auto, kun je de verzekering voor je auto direct stopzetten en ben je niet meer verantwoordelijk voor de auto.

De stappen die je bij een autosloperij moet doorlopen zijn relatief eenvoudig. Je neemt per mail of per telefoon contact op met het sloopbedrijf. Vaak kun je dit ook via een online formulier doen. Je geeft door welk kenteken het is. Eventueel kun je ook alvast aangeven om welk type auto het gaat. Vervolgens regelt het sloop bedrijf het vrijwaringsdocument.

Als het vrijwaringsdocument is geregeld wordt er een afspraak gemaakt voor het ophalen van je sloopauto. Bij het ophalen krijg je van de sloperij een bewijs van de vrijwaring en een geldbedrag voor de sloopauto.