Het is niet altijd even duidelijk over het hoe en wat van uitkeringen. Voor velen komt het aanvragen van een uitkering onverwacht waardoor ze zich er niet goed op kunnen voorbereiden. Zo weet niet iedereen precies wat de hoogte van de uitkering is, welke uitkering ze überhaupt ontvangen of wat de voorwaarden zijn die bij de uitkering horen.

In de meeste gevallen zal het gaan om een WW-Uitkering. Deze uitkering krijg je wanneer je ontslagen bent of wanneer je contract is verlopen. De uitkering is bedoeld om de periode dat je zonder werk zit, je toch nog kan rondkomen en je vaste lasten kan betalen. Het geeft je een zekerheid die je ook wel nodig zult hebben. Je dient hiervoor uiteraard wel zo snel mogelijk weer aan de slag te moeten dus je wordt verplicht veel te gaan solliciteren. Heb je na anderhalf jaar nog steeds geen nieuwe baan gevonden dan zul je moeten overstappen op de WWB-uitkering.

Wil je weten of je recht hebt op een andere uitkering dan de WW of de WWB dan kun je dit altijd nog bij je gemeente of bij het UWV navragen. De hoogte van je uitkering hangt af van hoeveel je in je vorige baan verdiende, hoelang je hebt gewerkt en hoe de gezinssituatie in elkaar zit. Dit zorgt er dus voor dat het bedrag per persoon verschilt.