Pech onderweg is iets wat je zeker niet wilt hebben. Zeker niet als je op weg bent naar je vakantiebestemming in het buitenland. Belangrijk is daarom om voordat je op vakantie gaat, je auto te controleren op een aantal belangrijke punten. Je kunt dit bij garages laten doen (kijk of ze een zomercheck actie hebben), maar ook zelf kun je een heel eind komen.

Vloeistoffen controleren

Het controleren van de koelvloeistof is belangrijk. Als je op vakantie gaat, is het vaak warm. Dit kan ervoor zorgen dat de motor oververhit raakt. Voldoende koelvloeistof voor je motor is belangrijk, daarom is het van belang dat je dit controleert. Iets soortgelijks geldt voor de remvloeistof. In heuvelachtige gebieden en ook daarbuiten, zal het regelmatig voorkomen dat je in de file staat. Continu rijden en remmen legt veel druk op de remmen. Controleer ook altijd even de motorolie en de ruitenwisservloeistof en vul deze bij wanneer nodig. Datzelfde geldt voor het oliepeil, iets wat vrij voor de hand liggend is om te controleren, maar wat veel mensen toch vergeten.

Veiligheidsmiddelen

Het meenemen van veiligheidsmiddelen is ook erg belangrijk. Startkabels, een gevarendriehoek en sleepkabels zijn drie belangrijke dingen. Life hammers en brandblussers zijn ook altijd goed om mee te nemen. Je kunt vaak compleet gevulde pechtassen kopen waarin de meest essentiële items zitten.

Overige aspecten

Controleer de bandenspanning van de banden inclusief die van het reservewiel. Controle van de airco (ook bij occasions) is ook aan te raden, wat verstandig is om door een garage te laten doen. Zo zorg je ervoor dat de airco naar behoren werkt, wat wel zo fijn is als je naar zonniger oorden vertrekt. Complete zomerchecks zijn voorafgaand aan de zomer bij veel autobedrijven uitvoerbaar voor een paar tientjes. Het is dus zeker het overwegen waard contact op te nemen met een garage voor een check van de belangrijkste punten.