Het nieuws spreekt de laatste tijd erg veel over websites en accounts die gehackt zouden zijn en over zogenoemde fishers die je inloggegevens afhandig weten te maken. Dit is natuurlijk niet fijn wanneer dit jou zou overkomen. Gelukkig is het niet heel moeilijk om dit te voorkomen.

Veel websites hebben een beschermde inlog pagina. Deze herken je aan de https url. De ‘S’ staat voor secured, wat betekend dat het een beveiligde pagina is. Naast deze ‘S’ zal je in de meeste browsers ook een slotje in de url-balk terug vinden. Op deze manier weet je dat jouw gegevens veilig worden behandeld.

Zelf is het natuurlijk ook handig om bepaalde fishing mailtjes te herkennen. Op deze manier zul je minder snel op een link klikken die je naar een neppe pagina stuurt waarbij ze jouw login gegevens kunnen afpakken. Veel van deze mailtjes staan namelijk vol met spelfouten of zijn grammaticaal erg incorrect. Wanneer je zo’n mailtje aandachtig leest kom je er al vrij snel achter dat er iets niet klopt en kun je ‘m maar beter snel verwijderen.

Ook op Facebook kan het nog weleens fout gaan. Wanneer je vanaf een andere PC, je smartphone of een app naar de Facebook Login pagina gaat zoeken is het verstandig om in de gaten te houden dat je wel op de juiste login page terecht komt.

Let dus op wat je doet op het internet zodat je niet zomaar je gegevens af staat.