Werkende vrouwen met een kinderwens vragen zich vaak af hoe ze dit moeten regelen bij hun huidige werkgever. Het is voor deze werkgever namelijk niet fijn om personeel ineens voor een aantal maanden kwijt te zijn. Het werk van deze persoon zal door anderen moeten worden opgepakt of door een nieuw iemand worden overgenomen. Deze nieuwe persoon dient dan ook nog eens ingewerkt te worden en dit brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee.

Voor zwangere vrouwen kan de periode zonder werk worden gecompenseerd met een uitkering. Deze zwangerschapsverlof wordt geregeld via WAZO uitkering. De hoogte van de zwangerschapsuitkering is 100% van het reguliere dagloon. Deze dagloon wordt gebaseerd op het sociale verzekeringen loon. Deze uitkering wordt uitbetaald door het UWV. U dient zich hier dan dus ook van te voren in te schrijven.

Onderdelen van de ziektewet met betrekking tot zwangerschap zijn onder andere:

  • moederschapsrust (15 weken opgesplits in 2 periodes)
  • vaderschapsrust (afhankelijk van de moederschapsrust)
  • geboorteverlof (10 dagen binnen 4 maanden na de geboorte)
  • borstvoedingspauze (een uur per volledige werkdag)
  • adoptieverlof (afhankelijk van de leeftijd van het kind)

Al deze zaken kunnen met een uitkering gecompenseerd worden en dienen via het UWV geregeld te worden. Voor meer informatie over diverse uitkeringen kun je terecht bij het UWV of bij de Sociale Dienst van je gemeente.