Wanneer je gekozen hebt voor villabouw kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt namelijk een brede variëteit aan villa’s laten bouwen door een gemiddeld bouwbedrijf. Welke soort villa je kiest, hangt af van je voorkeur voor een bepaalde stijl, je woonsituatie en natuurlijk je budget. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke villa of aan een jaren ’30 villa. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een landelijke villa, een tijdloze villa of juist een moderne villa. Er zijn zelfs duurzame, levensloopbestendige en twee onder één kap villa’s.

Woning op maat

Je kunt er bij villabouw ook voor kiezen om je woning geheel op maat te laten maken. Heb je een bouwkavel dan is dat de basis van je woning. Heb je nog geen kavel, dan is het van belang deze eerst te vinden, alvorens je verder kan gaan denken over de toekomstige villa die op de kavel moet komen te staan. Het vinden van kavels kun je voor jezelf vrij eenvoudig maken, want vaak is bij de gemeente wel bekend waar vrije kavels zijn die te koop staan.

Lijstje met wensen en eisen

Het is verstandig om allereerst je wensen en eisen op een rijtje te zetten. Verdeel deze eventueel in must haves, want to haves en nice to haves. Een must is daarbij iets wat je per se bij de villabouw wilt betrekken, bijvoorbeeld een garage. Een want to have vertegenwoordigd iets wat je graag wilt hebben. Een nice to have is meer een extraatje, als het lukt dan graag, maar wordt het niks dan is dat niet erg. Op basis hiervan kan een woning worden ontworpen die hierop aansluit. Deze ontwerpen kunnen gebaseerd worden op je manier van leven en wonen.