Tandarts is een enorm verantwoordelijk en precies beroep. Je moet tenslotte het gebit van mensen naar hun wens maken. Bovendien moet je alles van het gebit weten want je hebt als tandarts te maken met allerlei zenuwen in de mond. Mede omdat het zo’n verantwoordelijk beroep is, is het ook een zware studie. Maar wat je eigenlijk studeren wanneer je tandarts wilt worden?
Toelatingseisen
Om de opleiding tandheelkunde aan de universiteit te doen moet je ten eerste in het bezit zijn van een vwo-diploma met het profiel Natuur en Gezondheid met natuurkunde of een vwo-diploma met het profiel Natuur en Techniek met biologie. Daarnaast ben je ook toelaatbaar wanneer je hbo-propedeuse of bachelor met vwo-certificaten wiskunde A, biologie, scheikunde en natuurkunde hebt.
Wat doe je tijdens je opleiding?
In het eerste jaar van de opleiding leer je op allerlei manieren kennen te maken met het beroep en het vakgebied van de tandarts. Je doet theoretische kennis op over medische en biologische aspecten. Tijdens het patiëntcollege maak je kennis met allerlei ziekten en afwijkingen die je als tandarts tegen kunt komen. Daarnaast leer je de basisregels van de omgang en de communicatie met patiënten en het opzetten van wetenschappelijk onderzoek. Tandheelkunde is echt een praktijkgerichte opleiding. In het derde jaar behandel je in de universiteitskliniek echte patiënten. Je werkt samen met studenten van de hbo-opleiding Mondzorgkunde waardoor je leert samenwerken met andere dienstverleners in de mondzorg en ontwikkel je daarnaast ook je leidinggevende vaardigheden.
Heb je interesse om tandarts te worden en voldoe je aan de toelatingseisen? Wanneer je de opleiding volbracht hebt, zullen verschillende tandartspraktijken je graag verwelkomen. Bekijk voor meer informatie onze website.