Ik keek gister naar de “the three musketeers” en het eerste wat me opviel wat dat één van de hoofdrolspelers zo’n grote ham van de tafel griste en er met een mes een groot stuk van afsneed om het vervolgens wild op te eten. En ik moet je bekennen dat ik een glimlach niet kon onderdrukken. “Dat gaat nu toch wel even anders” bedacht ik me. Tegenwoordig worden onze hammen netjes verpakt, samen met een mes en houder om het heel makkelijk te maken om een ham netjes te snijden. Leuk om te zien hoe dat in vroeger dagen er aan toe ging.

Welke hammen kun je nu in Spanje kopen?

De meeste bekende ham, althans als je de gemiddelde spanjeganger vraagt, is de pata negra. Een ham die zeker minimaal 26 maanden gerijpt is en die heerlijke donkerrode kleur heeft. Net zoals bij ons kennen ze in Spanje schouder en achterham. Dus van de voorpoot of de achterpoot. Als je er toch één aanschaft maakt het zeker verschil want in de voorpoot zet nets iets meer bot en soms is de achterham net iets zachter van smaak.

Een andere bekende ham is de Serrano ham.  De Serrano ham wordt meestal in hoger gelegen gebieden gemaakt waar een koud, droog klimaat heerst. Daar komt ook de naam “Serrano” vandaan (Spaans: gebergte). Gebruik makende van een speciaal Spaans huisdier rijpt de ham, al naar gelang de kwaliteitsklasse, 9 à 24 maanden lang aan de lucht in het gebergte. Tijdens de hele rijptijd behoudt de ham de typische vorm, de zogenaamde Corte Serrano, incl. ijsbeen en poot.

Qua kwaliteit en prijs lijkt de serrano op de Italiaanse parmaham, maar de serrano heeft een krachtigere, nootachtige smaak. De geëxporteerde ham staat onder kwaliteitscontrole van het Consorzio Serrano.

Jamon de Serrano staat voor echte Serrano ham van uitstekende kwaliteit. Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen.
Van oudsher komt de serranoham  uit de bergachtige regio Andalusië. Daar werd de gezouten ham in de berglucht  gedroogd. Dus de naam Serrano is dan ook niet zo toevallig want Serrano betekent berg of gebergte.

Serrano ham is absoluut een lekkere ham voor bij de borrel.

De verse ham wordt  in een pekelbad met kruiden gelegd om vervolgens, zo’n negen maanden te rijpen in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 graden waardoor tegelijkertijd  de vochtigheid afneemt, waardoor de hammen uitdrogen.

Waarom je Serrano ham gewoon bij ons moet kopen?

Nou gewoon omdat je makkelijk online kunt bestellen via onze online winkel en deze snel bij je wordt bezorgd, gewoon makkelijk bij je thuis. Bestel meteen wat Spaans bier of een goede Spaanse wijn mee.

Hasta la Proxima