Een goede vriend besloot onlangs met zijn geliefde te gaan samenwonen. Dat leverde eerst nogal wat lachstuipen op, want onze vriendengroep had dat niet direct achter hem gezocht. Dat er gelijk strubbelingen waren, verbaasde ons dan ook niet. Het ging om de meest onnozele onderwerpen: zoals wiens dekbed ze gingen gebruiken. Mijn maat heeft een donzen dekbed, die van zijn vriendin is synthetisch.

Wat maakt het helemaal uit, zou je kunnen denken. Zo sta ik er ook in. Ze hebben al regelmatig bij elkaar geslapen, en nooit geklaagd over elkaars dekbed. Maar nu er een iets vastere keuze moet worden gemaakt, blijkt het toch een knelpunt. Mijn makker wil vooral zijn donzen dekbed houden, omdat hij van natuurlijke producten houdt. Ik vraag me af of hij bij de aanschaf zo bewust heeft gezocht naar een dekbed dat gevuld was met dons in plaats van synthetisch materiaal. Maar het klopt wel dat hij in het algemeen dergelijke afwegingen maakt.

Zijn wederhelft heeft een andere reden om niet van haar dekbed te willen scheiden. Bij haar gaat het vooral om de nostalgie. Ze heeft dit exemplaar al zeker vijf jaar, en wil er liever geen afscheid van nemen. Overigens heeft ze niets tegen het donzen dekbed van mijn maat, maar wil dus liever haar eigen dekbed houden.

Over het bed dat in hun gezamenlijke stulpje komt te staan, is ook het laatste woord nog niet gezegd. Die vriendin heeft een simpel bed van de Ikea, terwijl mijn kameraad zijn donzen dekbed over een zelf in elkaar getimmerde unit legt. Hij is nogal handig met de zaag en heeft als het ware een eigen bouwpakket gemaakt toen hij op kamers ging. Dat was goedkoop en hij maakte er best de blits mee.

Nu wil hij dus datzelfde bed houden, zeker als hij het donzen dekbed moet laten gaan. Zijn geliefde heeft echter een praktisch bezwaar: omdat hij het destijds op de kamer zelf in elkaar heeft gezet, wordt het lastig dit alles te verhuizen. Haar bedje van de meubelgigant is eenvoudig uit elkaar te schroeven. En als het aan haar ligt neemt ze dan gelijk dat dekbed mee.

Het is me nogal wat, al die twisten. Wel of geen donzen dekbed, ik heb er zelf nog nooit zo over nagedacht. Het lijkt mij helemaal niet zo belangrijk. Ik ben benieuwd of het samenwonen doorgaat. En welk dekbed wordt uitverkoren.