Zware machines die over bouwgrond rijden, kunnen heel wat schade aanrichten. Om dit te voorkomen kan gebruik gemaakt worden van rijplaten, van staal of van kunststof. Hiermee kan een tijdelijk terrein worden gecreëerd waarover het bouwverkeer dan kan rijden. Hierdoor zal de ondergrond niet beschadigen. Stalen rijplaten worden veelvuldig toegepast, maar zijn helaas erg geliefd onder criminelen. Als zij enkele tientallen van deze platen weten te ontvreemden, verdienen ze hier al gauw enkele duizenden euro’s mee.

Diefstal van rijplaten in Genk

Eind mei van dit jaar werden zo’n honderd stalen rijplaten meegenomen van een bouwterrein in Genk. Elke rijplaat woog zo’n 500 kilogram, wat aangeeft dat de dieven zeer waarschijnlijk met een oplegger/vrachtwagen en iets van een lift zijn gekomen om de platen op te laden. Uitgaande van de prijzen voor oud staal, zo rond de twintig eurocent per kilogram, heeft deze diefstal van stalen rijplaten de dieven een bedrag rond de tienduizend euro opgeleverd.

Diefstal van rijplaten in Schinnen

Ongeveer een week later vond wederom een diefstal van rijplaten plaats, ditmaal in Schinnen. Daar werd een tiental metalen rijplaten ontvreemd uit een groeve, namelijk tussen de veertig en vijftig stuks. Deze platen waren zwaarder, namelijk ongeveer duizend kilogram per stuk. Ga je ook hier weer uit van twintig eurocent per kilo, dan heeft deze diefstal van rijplaten de criminelen zo’n achtduizend euro opgeleverd.

Tijdelijke begaanbaarheid

Het gebruik van rijplaten, zowel kunststof rijplaten als stalen rijplaten, is erg populair. De rijplaten zijn namelijk erg sterk en stabiel en maken het voor zwaar verkeer mogelijk om anders ontoegankelijke terreinen te betreden. Je ziet vaak dat bij werkzaamheden aan de weg (breder maken of juist versmallen) een tijdelijke weg wordt aangelegd van rijplaten.