In Europa worden kunststoffen op grote schaal gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van kunststof in verpakkingsmaterialen, in de (land)bouw en in de auto-industrie. Jaarlijks komt hier een aanzienlijke hoeveelheid kunststofafval bij vrij. Ongeveer 45% van het kunststofafval zit in het huishoudelijk afval, zoals kuipjes van de boter en flacons van het wasmiddel. Deze materialen worden nu nog op beperkte schaal gerecycled, maar op termijn is het de bedoeling dat de recycling van kunststof aanzienlijk gaat toenemen. Dit begint al met het tijdig scheiden van kunststof van andere afvalstoffen. Inmiddels wordt in Nederland twee keer meer kunststof gerecycled als in een gemiddeld land van de Europese Unie.

Sorteren en opnieuw produceren

Nadat het materiaal is ingezameld, wordt het naar een sorteerbedrijf gebracht. Daar wordt het onderverdeeld in verschillende soorten afval. Hiervan wordt zo’n 2% uiteindelijk niet meer gebruikt, wat dus echt weggegooid moet worden. Van de rest worden nieuwe producten gemaakt, bijvoorbeeld kunststof stempelplaten, speelgoed, flacons, maar ook speelgoed voor kinderen.

Kunststof stempelplaten zijn een voorbeeld van wat er gemaakt kan worden van gerecycled kunststof. Deze platen worden gebruikt om zware lasten te dragen, waardoor het belangrijk is dat deze een hoge sterkte hebben. Dit kan met gerecycled kunststof prima gerealiseerd worden, want het verliest nauwelijks aan kracht.