De laatste jaren lijken we wel in een zinkend schip te zitten. Het gaan niet goed op de banenmarkt en veel mensen worden ontslagen en komen daarmee in financiële problemen.

Een ontslagvergoeding is een vergoeding die men ontvangt wanneer zij ontslagen worden. Deze vergoeiding is niet op iedereen van toepassing. Wanneer je bijvoorbeeld geen vaste aanstelling had of slechts nog in de proeftijd zat is een werkgever niet verplicht je deze vergoeding te laten uitbetalen. Ook wanneer jouw werkgever een terechte reden had om je te ontslaan ontvang je geen schadevergoeding.

Het is dus erg afhankelijk van waar je hebt gewerkt, in welke functie en hoelang. Twijfel je hierover dan kun je altijd nog naar een juridisch loket om daar om hulp te vragen.

Mocht je geen vergoeding ontvangen en dus ineens zonder een inkomen zitten dan heb je uiteraard nog wel recht op een uitkering. Een uitkering aanvragen gaat altijd via het UWV of de gemeente. Voor welke uitkering je aanspraak hebt is afhankelijk van je situatie. In vele gevallen gaan het om een WW Uitkering. Mocht je na anderhalf jaar nog steeds geen nieuw werk hebben kunnen vinden dan zul je terecht komen in de bijstand met een bijstandsuitkering.

Let dus goed op waar je wel of geen aansprak op kan maken zodat je geen dingen mist die wellicht als handig zakcentje in mindere tijden kan dienen.