Wanneer naar een psycholoog?

Ben je extreem verlegen? Durf je niet in een lift? Ben je continu te moe om naar je werk te gaan? Is de relatie met je partner niet meer zoals vroeger? Mis je de grip op je puberende kinderen? Jij bent bij een psycholoog aan het goede adres.

Een psycholoog kan je helpen om jezelf weer te zijn, als je niet meer weet hoe het komt dat je dat niet bent. Een psycholoog kan ook helpen om de psychische oorzaken van sommige lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of rugpijn te vinden en op te lossen. Als je twijfelt of je wel naar een psycholoog zou moeten: ga! Je gezondheid is te belangrijk om niet op zijn minst advies te vragen. En geen enkele vraag is dom of gek.

Hoe werkt een psycholoog?

In de eerste bijeenkomst (intake) vertel je waarom je hulp zoekt, voor zover je dit weet natuurlijk. Soms wordt er gevraagd om meer over jezelf en je persoonlijke geschiedenis te vertellen. Aan het eind van het gesprek krijg je vaak een voorstel voor behandeling. Je besluit zelf of je met de behandeling door wil gaan.

Het doel is om in een paar gesprekken je inzicht in jezelf en je klachten te verbeteren. Dit kan soms confronterend zijn. Belangrijk is dat je hierna snel aan het werk kunt met het oplossen van je klachten. Soms is inzicht genoeg en kun het dan verder zelf aan. In andere gevallen kunnen meer sessies nodig zijn. Als het nodig is kan hierbij een veelheid aan psychologische technieken worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen, assertiviteitsoefeningen, communicatietraining, gedragstherapie en EMDR. Je bepaalt zelf welke manier voor jou goed voelt, wat jij wilt. Als je onderweg je keuze wilt veranderen, kan dit altijd. Je hebt en houdt zelf de controle.