Persoonlijke ontwikkeling

De wereld om je heen verandert. Stel je voor dat je nooit bij was gebleven met veranderen en je bent nu 40 jaar. Dan had je deze pagina nooit kunnen bezoeken omdat je niet had geweten hoe een computer en hoe internet werkt. Oftewel, je redt het niet meer in de huidige maatschappij en dat beperkt jezelf. Ook in het bedrijfsleven is continue ontwikkeling belangrijk. Er worden namelijk snellere, makkelijkere en stabielere processen bedacht om jouw werk uit te voeren. Wat is persoonlijke ontwikkeling en hoe bepaal je wat voor jou belangrijk is? Wat streef je na en hoe kom je daar?

Jouw persoonlijke ontwikkeling

Veel mensen zijn op zoek naar wat ze daadwerkelijk belangrijk vinden. Werken voor geld en status is niet inspirerend genoeg. Als je een persoonlijke visie hebt, kun je je passie vinden. Je weet wat je wilt, je weet waarom je het wilt en je kunt ervan genieten. Een soort van levensoptimalisatie.

Persoonlijke ontwikkeling op vier gebieden

Persoonlijke ontwikkeling kan op vier gebieden plaatsvinden: lichaam, egernie, bewustzijn en ons dagelijks leven. Deze vier gebieden hebben direct invloed op elkaar. Persoonlijke groei op een van deze gebieden heeft effect op de andere.

Waarom zou je je persoonlijk ontwikkelen?

  • Persoonlijke ontwikkeling geeft je leven een betekenis. Het geeft invulling aan je leven.
  • Je kunt in een flow raken met persoonlijke ontwikkeling. Dit geeft je voldoening en vreugde.
  • Persoonlijke ontwikkeling is onvermijdelijk.
  • Voldoen aan het verlangen naar zelfrealisatie.
  • We voelen ons gezonder als we ons persoonlijk ontwikkelen. Ontwikkeling geeft ons een beter gevoel.

Hoe weet je wat je wil?

Mensen die lang ‘stilstaan’ of tevreden zijn met het leven dat ze lijden, weten niet goed waar ze naar toe willen werken. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen, die je op het spoor brengen van wat echt belangrijk voor je is, bijvoorbeeld:

  • Wie bewonder je en waarom? Bijvoorbeeld een oude schoolvriend, je collega of een buurman. Wat bewonder je aan diegene? Zijn lef om te gaan voor wat hij wil? Zelfstandigheid? Kortom: wat zegt die bewondering over jou en jouw wensen?
  • Waar word of werd je echt enthousiast van? Wat was het precies en waarom werd je daar enthousiast van?

Als je deze vragen beantwoordt, blijf dan net zo lang ‘waarom’ en ‘wat’ vragen tot je op een punt komt dat je er echt iets aan hebt. Kom tot je eigen essentie van persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling op werkgebied

Het kan voorkomen dat je het niet meer naar je zin hebt in je huidige functie. Het is belangrijk dat je plezier hebt in je werk, omdat negativiteit invloed heeft in alle gebieden van je leven. Wanneer je met tegenzin naar je werk gaat, kan het zelfs voorkomen dat je last krijgt van burnout verschijnselen. Een burnout kun je herkennen aan signalen zoals weinig slapen, vage lichamelijke klachten en prikkelbaar zijn. Wanneer je dit soort verschijnselen tegen het lijf loopt, is het belangrijk om goed naar jezelf te kijken. Liever een burnout voorkomen dan tegen de verschijnselen aanlopen. Bedenk voor jezelf: is dit wat je de rest van je leven wilt doen? Kun je dit nog jaren volhouden? Wanneer je ‘nee’ antwoord op een van deze vragen kun je overwegen om je loopbaan eens onder de loep te nemen. Als je zelf niet goed weet hoe je dat moet doen kun je een loopbaanadviseur in de arm nemen. Samen met je loopbaanadviseur ga je antwoorden geven op vragen zoals “Wat wil je?” en “Wat kun je?”. Een loopbaanadviseur zorgt dat het beeld dat je hebt van je toekomst duidelijk wordt gemaakt, op het gebied van arbeidsperspectieven.

Jezelf leren kennen

Uiteindelijk is het belangrijk dat je jezelf kent. Wanneer je weet wat je wilt, wordt de weg er naar toe ook een stuk duidelijker. In een maatschappij die zowel op werkgebied als privé meer van je verlangt is het best lastig om overzicht te bewaren en je leven te leven vanuit je eigen perspectieven. Er zijn verschillende manieren om tot deze inzichten te komen. Een leuk (en bijzonder) voorbeeld hiervan is een workshop met paarden. Paarden geven je exact terug wat je overbrengt, ze spiegelen je en zijn altijd goudeerlijk. Ze spiegelen wat je uitstraalt in je houding, communicatie en gedrag door je bijvoorbeeld te volgen of juist niet. Je kunt bij een workshop met paarden veilig uitproberen wat er gebeurt als je iets in je houding of gedrag veranderd. Een paard is eerlijk, manipuleert niet en heeft geen oordeel. Daarom is deze workshop zo bijzonder.

“Als je je doelen niet kent, kom je nooit terecht op de plek waar je wilt zijn.”