Zware vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer zijn sinds 1 mei 2006 verplicht om een digitale tachograaf te hebben. Een digitaal tachograaf registreert de rij- en en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van het voertuig.

Voorkom vermoeidheid achter het stuur

Op deze manier kan er gemeten worden of de chauffeur volgens de regels gereden heeft, en niet bijvoorbeeld teveel of juist te weinig rust heeft gepakt tijdens het rijden. Te weinig rust kan leiden tot oververmoeidheid, en juist voor een persoon dat uren op de weg rijdt is het van toepassing dat deze altijd fit achter het stuur zit. Als deze vermoeid raakt kan het zomaar zijn dat de persoon de controle over het stuur verliest waardoor er een ongeluk kan komen.

De digitale tachograaf registreert alle gegevens. Deze gegevens worden opgeslagen in het interne geheugen van het apparaat en op de persoonsgebonden chauffeurskaarten (deze worden in de digitale tachograaf gestopt bij binnenkomst van het voertuig. Ook registreert de digitale tachograaf de gegevens van de ingevoerde kaarten, foutieve handelingen maar ook pogingen tot fraude. Het is dus niet mogelijk om te frauderen met de gemaakte uren, want een tachograaf beschermd zich hiertegen.

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een digitale tachograaf? Klik dan op de linkjes in dit bovenstaande blog.