Een tijd geleden zat ik te werken op de laptop van een vriend van mij, toen hij opmerkte dat er soms heel rare dingen gebeurden en dat het apparaat de laatste tijd erg langzaam werkte. Op mijn vraag of hij wel een antivirus programma erop geïnstalleerd had en of hij wel eens het geheugen opschoonde en de bestanden defragmenteerde, antwoordde hij ontkennend. Ik heb daarop meteen de gratis versie van Avast geïnstalleerd om de eerste problemen eens op te lossen. Zonder antivirus software loop je uiteraard het risico dat zich allerlei ongewenste zaken in het systeem nestelen. Zelf heb ik zeer goede ervaringen met Avast, vandaar mijn keuze hiervoor.

Een antivirus programma is gelukkig heel snel geprogrammeerd en ik kon daarom al snel een scan door de software van Avast uit laten voeren. Het bleek dat er verschillende virussen op de laptop van mijn vriend zaten en het duurde een behoorlijke tijd voordat ze allemaal verwijderd waren. Ik moet zeggen dat ik erg verbaasd was dat hij helemaal geen antivirus software in gebruik had. Hij had ook nog nooit van Avast gehoord. Zijn verklaring was dat hij ook weinig van computers snapt. Maar ik ben zelf ook niet bijzonder handig met dit soort apparaten, maar ik weet wel dat dergelijke software absoluut noodzakelijk is tegenwoordig.

Er zijn namelijk zoveel hackers actief die op de een of andere manier proberen je computer binnen te dringen. Er zijn natuurlijk heel veel momenten waarvoor je helemaal geen antivirus programma van Avast nodig hebt om ze te herkennen. Iedereen kent wel de phishing e-mails die in zeer slecht Nederlands zijn opgesteld en er zullen maar weinig mensen zijn die na alle waarschuwingen hier nog in trappen. Dit soort gevallen pik je er zelf dus ook zonder antivirus van Avast wel uit.

Maar in veel andere gevallen kan het heel erg goed zijn dat je een antivirus programma hebt. Zo had ik laatst wat problemen met mijn muis, deze verschoof steeds zomaar. Dat gebeurde dus ook net op het moment dat ik een mailtje had geopend waar vreemde links in stonden. Door het plotselinge verschuiven van de muis, klikte ik op een link in de mail in plaats van op verwijderen. Avast trad echter onmiddellijk in werking en zorgde ervoor dat mijn computer goed beschermd werd. Zonder de goede bescherming van de antivirus software van Avast zou ik nu dus een groot probleem gehad kunnen hebben.