Een ondernemingsplan schrijven is voor veel startende ondernemers een enorme hindernis. Zo zeer zelfs dat verreweg de meeste starters er niet eens aan beginnen. Dat is jammer, erger nog, het is dom en onverstandig. Klinkt niet aardig maar is wel de waarheid. (Als je de waarheid niet wilt horen, een advies, wordt geen ondernemer!)

Het is een bewezen feit dat door de cijfers wordt aangetoond. Starters die geen ondernemingsplan maken gaan veel vaker binnen korte tijd ten onder dan de ondernemers die dat wel doen. Daarbij komt dan ook nog dat ondernemers die wel een gedegen ondernemingsplan schrijven gemiddeld een aanzienlijk hogere omzet draaien dan hun collega’s die dit niet deden.

De conclusie uit de eerste paragraaf dat het niet schrijven van een ondernemingsplan dom en onverstandig is wordt dus duidelijk door de feiten ondersteund.

Goed, dat weten we dan weer. Probleem is natuurlijk dat veer starters geen ondernemingsplan schrijven omdat ze niet goed weten hoe dat aan te pakken. Veel geld om dit uit te besteden is er meestal niet en bovendien, door het uit te besteden verliest het plan een deel van zijn meerwaarde.

Gelukkig is er een oplossing die het maken van een ondernemingsplan een haalbare zaak maakt voor welke starter. Tegenwoordig is er software op de markt die de ondernemer hier bij ondersteund, begeleid en bij de hand neemt. Daarbij wordt door bedrijven zoals bijvoorbeeld JouwOnderneming, niet alleen professionele software geleverd voor maar een paar tientjes, ze bieden daarbij ook nog eens gratis ondersteuning via email en telefoon. Tel daarbij de enorme hoeveelheid aan informatie zoals bijvoorbeeld te vinden bij agentschapnl.nl of andere sites en er is echt geen excuus meer om niet goed voorbereid je onderneming te starten.

Op deze wijze kan elke starter dus goed voorbereid beginnen met zijn of haar nieuwe onderneming en daarbij de zekerheid te hebben dat alle belangrijke onderdelen van het ondernemerschap zijn uitgewerkt, mogelijke problemen al bij voorbaat zijn opgelost en er een duidelijke koers is uitgezet. De ondernemer krijgt hierdoor de rust om zich te concentreren op het leveren van kwaliteit voor zijn klanten en hoeft zich niet steeds bezig te houden met het blussen van onvoorziene brandjes.