Terwijl vroeger een hondenkussen vaak nog gewoon een oud, versleten hoofdkussen van het baasje was, zien we tegenwoordig steeds luxere varianten. Niet alleen zien we een toename in de maten en het kleurassortiment, ook kunnen hondeneigenaren steeds vaker kiezen voor hondenkussens gemaakt van exclusieve stoffen, of met bepaalde voeringen.

Deze trend is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Zoals met veel van dit soort luxegoederen, begon het vooral bij de sterren die steeds meer geld uitgaven aan producten voor hun huisdieren. Niet alleen werden de hondenkussens van steeds hogere kwaliteit, maar ook speeltjes, voeding en kleding werden steeds extravaganter en luxueuzer. De honden van de sterren uit de muziek- en televisie-industrie werden kregen dezelfde behandeling als hun baasjes. Het saaie, oude hondenkussen was niet langer goed genoeg voor de trouwe viervoeter en werd vervangen door een design-hondenkussen, gemaakt van stoffen die normaliter gebruikt werden voor kleding en zitmeubels.

Het hondenkussen onder de hondenkussens is van de fabrikant Chien Vivant Couture en is voor het baasje die alleen het beste wilt voor zijn huisdier. Het hondenkussen is een volwaardige, met de hand vervaardigde stoel met een zitting van kunstleder, afgewerkt met zijde. Met productnamen als Marseilles en Napioline klinken de hondenkussens net zo statig als dat ze er uitzien. Als ware prinsen en prinsessen kunnen de Hollywood-hondjes plaats nemen op hun troon. En wanneer dat nog niet genoeg is kunnen de ‘hondenkussens’ ook nog worden ingelegd met Swarovski-kristallen. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan deze producten. Voor een luttele 1.800 dollar heeft u al het instapmodelletje.

Hoewel we dit soort excessen wat betreft hondenkussens nog niet hebben gezien in Nederland, zien we toch ook dat de lat steeds hoger komt te liggen. Ook hier zien we dat de markt voor huisdieren steeds exclusiever wordt en dat ook ontwerpers uit andere takken zich toeleggen op het ontwerpen van luxueuze hondenkussens. Het merk Fatboy, vooral bekend van de zitzakken, heeft nu ook een hondenkussen-variant in haar lijn. Al heeft het hondenkussen niet de uitstraling van de Marseilles, men betaalt nog steeds een kleine tachtig euro voor het kussen.

Het zal een kwestie van tijd zijn voordat de welgestelde honden in Nederland zich in dezelfde luxe zullen wanen als hun soortgenoten in steden als Los Angeles en New York. Tot die tijd zullen ze het moeten doen met het oude, versleten hondenkussen.