Sinds kort heb ik een nieuw donzen dekbed. Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Het viel niet mee om een keuze te maken uit het ruime assortiment in de woningzaak. De hele slaapafdeling was bezaaid met allerlei opties. Zo kon ik ook kiezen voor een wollen dekbed, of een met synthetische vulling. Die eerste mogelijkheid viel al snel af. Wol kan niet zomaar in de wasmachine, en dat leek mij erg lastig. Synthetisch materiaal zag ik eveneens niet zitten, daar kan ik me simpelweg geen voorstelling bij maken. Vandaar dat ik een donzen dekbed heb uitgezocht. Dan weet ik ten minste wat er in zit: veren van vogels, vermoedelijk ganzen.

Donsveren zijn van nature goede isolatoren. En dat werkt uitstekend. Ik heb in ieder geval nog nooit een rillende vogel gezien. En onder mijn donzen dekbed heb ik nog geen koude nacht gehad. Heerlijk heb ik geslapen de laatste paar weken. Veel beter dan toen ik het oude dekbed nog gebruikte. Dat was zo versleten dat het de warmte niet goed meer vasthield. Ik lag te rillen alsof ik ziek was. Wat dat betreft had ik veel eerder een nieuw dekbed moeten halen.

Hopelijk gaat het donzen dekbed lang mee. Ik heb er flink wat geld voor neergelegd. Het is wel een luxe product: ik zag dat die synthetische varianten een stuk goedkoper waren. Maar goedkoop is duurkoop, zegt men dan. En dat klopt ook wel, want voor mijn oude dekbed had ik zeker niet de hoofdprijs betaald. En die heeft het uiteindelijk maar drie jaar volgehouden. Dat is niet lang, mijn donzen dekbed moet volgens de verpakking wel tien jaar goed blijven.

In ieder geval ben ik wel van plan er extra zorgvuldig mee om te gaan. Omdat het slapen onder een donzen dekbed goed bevalt, wil ik niet snel een ander exemplaar kopen. Zeker omdat ik momenteel alleen het geld zou hebben voor een synthetisch dekbed. Dat zou wel even wennen zijn, nadat ik zo lig te genieten van het dons. Daarom let ik op alle risico’s die de levensduur zouden kunnen verkorten. Zo neem ik, om het dekbed goed schoon te houden, geen eten meer mee in bed. Dat was sowieso al geen beste gewoonte van me. Het ligt ook niet lekker, tussen de kruimels. Dan is het geen doen om de slaap te vatten. Daar helpt geen donzen dekbed aan.