Wat is loopbaancoaching?

Het woord zegt het eigenlijk al wel, loopbaancoaching houdt zich bezig met het coachen van een loopbaan van iemand. Er zijn verschillende redenen waarom dat noodzakelijk kan zijn, bijvoorbeeld omdat iemand is vastgelopen tijdens zijn opleiding of iemand die juist wil doorgroeien maar zelf de mogelijkheden niet ziet liggen. Een loopbaancoach kan daarbij helpen. Elk traject is voor elk individu uniek. Een loopbaancoach gaat samen met een cliënt een traject in waarin uiteindelijk wordt gekeken naar waar de kansen en mogelijkheden liggen.

Hoe zit zo’n dergelijk traject in elkaar:

  • In eerste instantie wordt gekeken naar hoe de situatie precies zit. Dan wordt er besloten wat de vraag van de cliënt precies is, door het voeren van gesprekken en het uitvoeren van testen wordt er een richting gegeven aan het traject.
  • Dan worden de mogelijkheden bekeken en onderzocht. Er worden doelen bepaald en er wordt een traject uitgestippeld. Aan de hand van de testen en gesprekken wordt er een rapport geschreven met aanbevelingen voor de cliënt.
  • De uitvoering van dit traject kan worden begeleidt door een coach indien dit nodig is. Men kan ook afspreken dat een een gesprek plaats vind over een aantal maanden om te bekijken wat de cliënt met aanbevelingen heeft gedaan. Dit is afhankelijk van persoon en de gestelde doelen