Blijkbaar moet je in geval van hyperventilatie altijd goed op je ademhaling letten. Vooral als je niet meteen door hebt, dat het de ademhaling is die jouw functioneren verstoord. Nu wordt het niet aangeraden meteen in een zak adem te halen zoals je weleens ziet als mensen in ademnood zijn. Ook zonder een zak is het mogelijk rustiger adem te halen. Dit kan door bijvoorbeeld tussen het in- en uitademen even een pauze te nemen. Op deze manier kan je het zuurstofgehalte in je bloed herstellen. Symptomen als duizelingen wijzen namelijk op een tekort aan zuurstof in je bloed. Een te snelle ademhaling kan hiervan een oorzaak zijn, wat weer kenmerkend is voor hyperventilatie.
Ook in geval van onverwachte gebeurtenissen is het beter hyperventilatie te voorkomen. Tijdens dit soort momenten zijn wij geneigd onze adem in te houden en dat is nou net niet gunstig voor het zuurstofgehalte in het bloed. Juist hierdoor kan je last krijgen van een flauwte. Wanneer je hier vaker last van krijgt, wordt je ook vermoeider en voor je het weet is het lichaam gewend aan deze ongezonde staat. Leer jezelf daarom goed hoe je op een gezonde manier op stressvolle situaties kan omgaan. Door niet meteen in paniek te schieten, voorkom je jezelf wellicht al een hoop lichamelijk ongemak. Hyperventilatie wordt namelijk zelden als prettig ervaren en niets is vervelender dan dat dit regelmatig terugkeert als je op straat loopt.
Wanneer je hyperventilatie hebt ervaren, kunnen er verkeerde associaties ontstaan. Zo kan het zijn dat je denkt dat het ligt aan de omgeving waar het plaatsvond, hoewel het eigenlijk gewoon lag aan jouw slechte eetpatroon of misschien een slechte nachtrust. Ga in geval van hyperventilatie niet meteen uit van de situatie of de omgeving. Kijk ook naar jouw eigen toestand en activiteiten van die dag. Hierdoor kom je misschien al een stap verder in het voorkomen van ademnood.