Hyperventilatie is geen aanstellerij, dat mag duidelijk zijn. Toch ziet nog niet iedereen de ernst in van hyperventilatie. Dat kan soms leiden tot frustraties bij de mensen die met de aandoening te kampen hebben. Kijk alleen maar eens naar de werkvloer, je voelt je soms zo onbegrepen door die collega’s die een topconditie hebben. Daarom is het fijn dat er een lotgenotengroep is voor mensen die te kampen hebben met hyperventilatie. Ik heb het in een eerdere tekst hier ook al even over gehad. Voor sommige mensen kan een lotgenotengroep erg bevrijdend werken en het levert zowaar zelfs nieuwe vrienden op. Dat laatste is natuurlijk niet het hoofddoel. Het doel van zo’n groep is om je begrepen te voelen door mensen die soortgelijke ervaringen hebben als jij. En dat is gewoon prettig voor sommige mensen, bijvoorbeeld voor mensen met hyperventilatie. Voor sommige mensen werkt het juist erg benauwend. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn rugharen recht overeind staan als ik het woord lotgenotengroep hoor. Ik krijg daar echt de kriebels van, omdat ik een clubje suffe mensen zie zitten in een kringetje. De groepsleider heeft dan ook die ziekte, bijvoorbeeld hyperventilatie, maar die is inmiddels al veel verder. Het blijft dan altijd onduidelijk of die groepsleider verder is in het terminale proces of verder in zijn persoonlijke ontwikkeling omtrent het omgaan met de ziekte of aandoening. Vervolgens moet iedereen zijn verhaal doen, om de beurt en de groepsleider moedigt iedere spreker aan en bedankt netjes voor zijn of haar inbreng. Tevens klappen de overige lotgenoten na diens verhaal, of zelfs naar elke zin. Natuurlijk zal dit bij de lotgenotengroep voor hyperventilatie totaal anders zijn. Waarom? Nou ik snap heus ook wel dat het bij dergelijke praatgroepen er echt wel anders aan toegaat. Tenminste, daar ga ik een beetje vanuit. Dat beeld dat ik heb is natuurlijk gebaseerd op bepaalde films waarin je dit ziet. En natuurlijk, als ik een bepaalde ziekte of aandoening zou hebben, dan zou ik het denk ik echt wel fijn vinden om zo nu en dan ervaringen uit te wisselen met iemand die dat ook heeft. En waar vind je dat nou beter dan bij een lotgenotengroep, speciaal voor jouw ziekte! Nu doe ik weer een beetje sarcastisch, maar wanneer puntje bij paaltje komt, wil vast iedereen zo’n groep. Voor de groep mensen met hyperventilatie kan het in ieder geval een steuntje in de rug brengen.