Volgens het CNV is het tegenwoordig voordeliger om bij baanverlies meteen de WW in te gaan. Dit komt omdat de WW-uitkering die je ontvangt afhankelijk is van je verdiende loon over de afgelopen jaren. Heb je momenteel dus een goede baan en wordt je wegens omstandigheden ontslagen, dan krijg je ook een goede WW-uitkering.

Dit is iets wat veel mensen nog niet doorhebben. Zij gaan liever meteen op zoek naar een nieuwe baan zonder enige uitkering aan te vragen. Deze nieuwe baan zal in veel gevallen een slechter en lager loon opleveren dan de baan waar je eerder gewerkt hebt. Dit zorgt er dan ook weer voor dat de uitkering die je ontvangt bij ontslag stukken lager ligt dan in het geval bij een directe aanvraag na ontslag bij de eerste baan. Dit kan je honderden euro’s schelen.

Het kabinet dwingt nu eigenlijk mensen eerst voor de WW te kiezen en daarna een nieuwe baan te gaan zoeken. Het omgekeerde zou beter zijn voor de economie en zal dus gestimuleerd moeten worden. Het scheelt namelijk bakken met geld wanneer mensen meteen aan de slag gaan in plaatst van eerst een uitkering aan te vragen. Ook voor die personen zelf is het gezonder om aan het werk te blijven en het ritme te houden dan terug te vallen op een uitkering.