De Spaanse huizenmarkt bevindt zich al enige jaren in een vrije val. Huizen in Spanje zijn sinds het begin van de Spaanse onroerend goed crisis in 2007 met gemiddeld 40% gedaald en als  we de kredietbeoordelaars mogen geloven is het einde nog lang niet in zicht.

Natuurlijk is iedereen druk aan het speculeren wanneer we dan wel aan het einde van de glijbaan zijn, maar volgens ons is die wel degelijk in zicht, en voor sommige gebieden zelfs al weer voorbij. Wij baseren deze gedachten op het feit dat de stijging van de huizen voor de crisis jarenlang gekoppeld zat aan het indexcijfer voor kosten van levensonderhoud, in Spanje genaamd IPC.  Voor decennia liep de stijging van de huizenprijzen en de IPC hand in hand. Als we deze trend bekijken in de grafiek hieronder met gegevens van vraagprijzen van een populaire Spaanse woningsite (rode lijn) dan zien we dat de IPC (blauwe lijn) en de huizenprijzen, als we die naast elkaar leggen vanaf het moment dat de crisis begon in 2007  en toen ze gelijk liepen, elkaar bijna weer raken.

Bron: Idealista

Bron: Idealista

Deze grafiek geeft echter een beeld van de complete huizenmarkt in heel Spanje weer. Voor de huizen in de Costa Blanca, en dan in het bijzonder luxe villa’s in Altea of luxe villa’s in Moraira is er een compleet ander beeld. Deze woningen hebben namelijk nauwelijks last van de Spaanse crisis omdat de eigenaren overwegend buitenlands zijn en de kopers ook. Om dus deze markt met die van heel Spanje te vergelijken is eigenlijk het vergelijken van appels met peren.

Wij als makelaars in Altea, Benissa en Moraira merken dat het einde van de glijbaan in zicht is en misschien zelfs al achter ons, de vraag naar luxe villa’s aan de Costa Blanca blijft hoog en ondanks tegenstrijdige berichten in de media draaien wij en onze collega’s gewoon op volle kracht door. Dus de vraag of dit het juiste moment is om een villa in Moraira of Altea te kopen kunt u positief beantwoorden.