“Is dat geen doping?” vroeg mijn vriendin toen ik thuiskwam met een pot creatine. Gelukkig kon ik ontkennend antwoorden. Maar het geeft wel aan hoe er tegenwoordig tegen supplementen aan wordt gekeken. Dat is jammer, want met deze stoffen kun je gewoon beter trainen. Er is niets mis mee, het is net zoiets als een shake van eiwitten nemen na een flinke inspanning. Door al die hype rond Armstrong en andere wielrenners wordt alles meteen verdacht gemaakt, maar stoffen als creatine zitten ook in dagelijkse voedingsproducten. Eiwitten kun je uiteraard ook uit allerlei voedingsmiddelen halen, maar dat is bekender dan dan creatine. Toch zijn er mensen die me al vreemd aankijken als ik wat extra eiwitten consumeer in de vorm van een herstelshake. Dat vind ik bekrompen. Want waar wil je dan de grens trekken?

Moet alle voeding vast zijn? Dan kunnen de sportdrankjes ook de deur uit. En een gewone milkshake is trouwens ook al goed voor het herstel, door de eiwitten die erin zitten. De sportshakes die ik gebruik zijn gewoon wat meer hierop toegespitst. En het is naar mijn idee logisch dat ik als sporter af en toe wat extra creatine binnen wil krijgen. Dat is goed voor me, maar zit niet in zoveel producten. De enige goede bronnen van deze stof die ik uit mijn hoofd kan opnoemen zijn biefstuk en zoute haring. Dat eet ik nu eenmaal niet dagelijks. Een supplement met creatine is dan een uitkomst. En als een keer geen zin heb in voeding die van nature rijk is aan eiwitten, pak ik net zo gemakkelijk een sportshake. Waarom zou ik op dit vlak de mogelijkheden laten liggen?

Ik snap best dat sommige buitenstaanders wantrouwig zijn geworden door alle berichtgeving over doping. Maar we moeten niet vergeten dat er ook een hoop gewone voedingsstoffen zijn waar je in de sport profijt van kunt hebben. Zoals creatine, maar ook die doodgewone eiwitten. Het zijn geen medicijnen die ik neem, wat bij de epo van wielrenners wel het geval is. En toestanden als bloedtransfusies kun je natuurlijk helemaal niet vergelijken met een onschuldig supplement creatine. Laat staan dat de eiwitten van een bakje kwark op een dopinglijst thuishoren. Dat snapt iedereen toch wel? Laten we dan alsjeblieft niet doorslaan met z’n allen. En laat sporters gewoon hun voordeel halen uit voedingsstoffen. De prestaties die uiteindelijk worden neergezet, daar kunnen alle sportliefhebbers van genieten.