Al geruime tijd is de inloopdouche erg populair. Hierdoor kun je in de badkamer namelijk een ruimtelijk gevoel creëren. Dit komt doordat de instapdouche veelal glazen wanden heeft en een gelijkvloerse instap. Zoals de naam al aangeeft, betreft het hier een douche waar je gewoon in kunt lopen. Het is een douchegedeelte in de badkamer waar geen deur gebruikt wordt ter afsluiting.

Afmetingen

Het grootste voordeel van een inloopdouche is dat deze in bijna elke badkamer geplaatst kan worden. Omdat er geen standaard afmetingen zijn, is er altijd wel een plekje voor de inloopdouche te vinden. Dit is bij bijvoorbeeld douchecabines niet het geval, omdat deze gebonden zijn aan bepaalde afmetingen. Je kunt dergelijke douches niet overal in je badkamer installeren.

Douchewand en douchebak

Wat je wel nodig hebt voor je inloopdouche, is een douchewand. Hiermee kun je de doucheruimte afbakenen, wat erg belangrijk is. Anders zal het water namelijk door je hele badkamer verspreiden. Zorg om die reden ervoor dat de douche minimaal zeventig centimeter doorloopt vanaf de douchekop. Kies je voor douchewanden van glas, dan zul je het ruimtelijke en grote gevoel van de badkamer optimaal kunnen benutten. Als afscheiding kun je natuurlijk ook kiezen voor een betegelde wand, of een combinatie tussen tegels en glas.

In veel gevallen is de inloopdouche gelijkvloers, maar je hebt wel een douchebak nodig. Deze wordt dan ook ingefreesd in de vloer, zodat deze qua hoogte gelijk is aan de rest van de badkamer. Je hebt ook een douchegoot nodig waarmee het water kan worden afgevoerd. Dit met name wanneer je de douchewanden direct op de vloer plaatst. Douchegoten kunnen tegenwoordig ook weggewerkt worden in de wand, waardoor je geen ontsierende taferelen in je badkamer krijgt. Let goed op de afvoercapaciteit van de douchegoot. Een regendouche en een kleine douchegoot gecombineerd, dat staat garant voor wateroverlast in de badkamer, omdat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden.