Carports worden meestal bij een woonhuis geplaatst en dienen als overkapping voor een auto. De auto die onder de carport geparkeerd staat, zal grotendeels beschermd worden tegen de diverse weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Aan de zijkanten van de carport tref je geen wanden. Wanneer deze wanden er wel zouden zijn, zou het immers geen carport meer zijn, maar een garage. Omdat de carport geen zijwanden heeft, is deze een stuk voordeliger om te bouwen dan een garage.

Carport: de voordelen

Carports zorgen er niet alleen voor dat de auto beschermd wordt tegen weersomstandigheden, maar brengt nog een aantal andere voordelen met zich mee. De aanschafkosten van een carport zijn vele malen lager dan wanneer je een garage laat bouwen. Carports laten bovendien meer licht door, wat garages vaak juist wegnemen. In- en uitrijden is gemakkelijker bij een carport. Je hoeft immers geen deur te openen, wat bij garages juist wel het geval is. En is het een keer wat minder weer (lijkt het bijvoorbeeld te gaan regenen), dan is het heerlijk toeven onder de carport.

Uitvoeringen van carports

Er zijn diverse uitvoeringen van een carport mogelijk. Je kunt het namelijk als aanbouw aan je huis zetten, maar ook als bijbouw of uitbouw. Een carport is te maken van hout, maar ook van aluminium, staal of juist beton. Datzelfde geldt voor het dak: dit kan plat, piramidevormig, licht hellend of rond zijn. En wil je verlichting inbouwen in de carport, dan is dat in de meeste gevallen ook een mogelijkheid.