Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor een uitkering? Een uitkering aanvragen doe je wanneer je niet genoeg verdient om jezelf van de nodige levensbehoeften te voorzien. Dit kan zijn omdat je je baan verloren bent, omdat je ziek bent of omdat je arbeidsongeschikt bent.

In de meeste gevallen gaat het om mensen die zijn ontslagen en op zoeken moeten gaan naar nieuw werk. In zo’n geval kun je aanspraak maken op een WW Uitkering. De WW uitkering is er om de periode tussen je oude en een eventuele nieuwe baan te overbruggen. Deze uitkering ontvang je minimal 3 maanden en kun je maximaal 38 maanden gebruiken.

Voor mensen die ziek worden en daardoor tijdelijk niet kunnen werken is er de Ziektewet. Naast de ziektewet is er ook nog de WIA en de WAO. De Wet ArbeidsOngeschiktheid is inmiddels vervangen voor de Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen. De hoogte van deze uitkering is dus ook afhankelijk van hoeveel je hebt gewerkt en wat hierbij je verdiensten waren.

Het aanvragen van een uitkering geschiet via het UWV. Je dient je daar te registreren en zij zullen je dan verder helpen bij de mogelijkheden voor een uitkering. Welke uitkering bij jou past en hoe hoog deze is verschilt per persoon en zal voor iedereen dus anders zijn.