Een probleem dat tegenwoordig steeds vaker de kop op steekt is hyperventilatie. Mensen die in paniek raken, snel beginnen te ademen en het gevoel krijgen dat ze geen lucht meer kunnen krijgen. Een erg vervelend probleem wat verschillende oorzaken kan hebben. Bij de één gebeurt het spontaan, maar sporadisch op willekeurige momenten, bij de ander vooral bij momenten van hoge druk of stress, bijvoorbeeld op het werk of in de relatie. Ook het verkeer kan een grote bijdrage leveren aan het ontstaan van hyperventilatie. Het is dus een probleem met meerdere oorzaken, en een erg vervelende uitwerking. Want mensen met hyperventilatie zijn vaak, al is het voor korte tijd, niet in staat hun werk te doen, te presteren, of hun taken te vervullen. In veel gevallen is het mogelijk even wat rust te pakken en te wachten tot het over gaat, maar bijvoorbeeld achter het stuur kan dit erg gevaarlijke situaties tot gevolg hebben.

Hyperventilatie is dus een probleem wat zeker serieus genomen moet worden. Maar hoe kan men er dan voor zorgen dat hyperventilatie niet plaats vindt. Dit is vaak lastig, en als mensen hier een simpel antwoord op hadden zouden we geen last hebben van hyperventilatie. Helaas is dit niet het geval. Veelal helpt het om even rust te nemen, te gaan zitten met het hoofd tussen de knieën en rustig adem proberen te halen. Als er een plastic zak in de buurt is kan het helpen om voor korte tijd hier in te ademen om zo weer tot rust te komen. Op die manier kan je hyperventilatie wat sneller verhelpen dan wanneer je niets doet. De beste oplossing zou natuurlijk zijn om de situaties te voorkomen waarin met de neiging tot hyperventileren krijgt, maar dit is helaas niet altijd een mogelijkheid. In de snelle wereld van tegenwoordig krijgen we nou eenmaal vaak te maken met stressvolle situaties, emotioneel geladen momenten en tegenslagen.

We kunnen mensen die last hebben van dit probleem adviseren rustig om te gaan met de moeilijkere momenten in het leven. Neem vaak pauzes, pak rust mee en probeer je vooral niet al te druk te maken. Ontspan op gezette tijden probeer te voorkomen om in stressvolle situaties te geraken. Licht mensen die dicht bij je staan goed in over je probleem en wat ze kunnen doen wanneer je er last van hebt. Op die manier kan er toch goed worden omgegaan met het probleem.